Proste przepisy wegetariańskie

Bagietka czosnkowa z cukinią i bakłażanem

Zdrowa alternatywa dla fanów różnej maści zapiekanek. Niezbyt kłopotliwa, bo przygotowywana z gotowych bagietek. Naturalne dodatki powodują, że można się zajadać do oporu.

Bagietka czosnkowa z cukinią i bakłażanem - potrzebne składniki

bagietka (świeża lub do pieczenia)

czosnek i masło (lub gotowe masło czosnkowe)

cukinia

bakłażan

ser żółty

mozzarella (najlepiej kulki)

papryka (kolor dowolny, ale czerwony ładnie kontrastuje)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz

oregano

papryka słodka

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy)

Bagietka czosnkowa z cukinią i bakłażanem - jak zrobić?

1 Pierwszym i chyba najtrudniejszym krokiem jest wybór gotowej bagietki – zwykle trzeba trochę poeksperymentować (niektóre wychodzą za suche). Całkiem nieźle sprawdzają się bagietki sprzedawane jako „do pieczenia”, ale ciężko je dostać w mniejszych sklepach. Gotowe bułki też są dobre, ale trzeba uważać, żeby nie wyszły z nich suchary.

2 Samo przygotowanie jest już prostsze. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, ponieważ nie będziemy ich obierać. Bakłażana kroimy w cienkie plastry, które następnie prószymy solą i na chwilę zostawiamy (powinien stracić trochę na gorzkości). Cukinię również kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i podsmażamy cukinię i bakłażana do miękkości (można je lekko osolić na patelni).

3 W bagietce wycinamy rowek, który smarujemy masełkiem czosnkowym (lub mieszanką masła i wyciśniętego czosnku). Na to wykładamy podsmażone warzywa, najlepiej na zmianę. Następnie układamy kawałki sera żółtego i mozzarelli, również na zmianę. W tym miejscu delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i papryką słodką.

4 Na górze przyozdabiamy krótkimi paseczkami z papryki.

5 Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 10-15 min do stopienia sera i zarumienienia bułek (lub wedle instrukcji opakowania z bagietek „do pieczenia” jeśli z takich skorzysaliśmy).

Uwagi i wariacje

  • Jeśli nie udało nam się kupić masła czosnkowego to można spróbować rozrobić zwykłe masło z wyciśniętym czosnkiem.
  • Gdy stosujemy świeżą bagietkę wystarczy piec tylko do roztopienia serów, żeby bułka zbytnio nie stwardniała.
  • Inną alternatywą do masła czosnkowego jest wysmarowanie środka bagietki rozrobioną oliwą z czosnkiem.
  • Jeśli chcemy trochę przepis uprościć można zrezygnować z: przypraw (poza solą) czy cukinii albo bakłażana. W ostateczności można zrezygnować z jednego z serów. Dalsze uproszczenia popsują bagietkę nieodwracalnie. ;-)

Inne nazwy

  • Wegetariańska bagietka czosnkowa
  • Bagietka z warzywami

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
niskocukrowa;

No comments

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *