Proste przepisy wegetariańskie

Barszcz ukraiński

Wieloskładnikowy, ale jednak prosty w przygotowaniu barszcz, który dzięki dużej liczbie składników robimy bez bulionu. Bardzo pożywny!

Barszcz ukraiński - potrzebne składniki

buraki czerwone

marchew

pietruszka (opcjonalnie)

cebula i/lub por

kapusta zwykła lub pekińska

czerwona fasola z puszki lub biała jaś namoczona przez noc

ziemniaki

seler (opcjonalnie)

masło lub mleko kokosowe

sok z cytryny

przecier pomidorowy

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz

śmietana 18% lub mleko kokosowe (opcjonalnie)

koperek (opcjonalnie)

Barszcz ukraiński - jak zrobić?

1 Jeśli mamy czerwoną fasolę, można ją pokroić na połówki. Jeśli białą to po namoczeniu odlewamy wodę i nastawiamy ją w dużym garnku jako pierwszą, tak żeby przynajmniej 30min pogotowała się sama.

2 Buraki, marchewkę, pietruszkę oraz selera myjemy, obieramy i trzemy na grubych oczkach.

3 Ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę.

4 Cebulę, pora i kapustę włoską drobno siekamy.

5 Jeśli zaczynaliśmy od gotowania fasoli to wszystkie jarzyny do niej wrzucamy, jeśli nie to po prostu zalewamy wodą (ilość w miarę dowolna, zależy czy wolimy bardziej gęste zupy czy „wodzianki”) i gotujemy.

6 Gdy warzywa staną się już miękkie (najlepiej sprawdzać ziemniaki i fasolę) dodać sól, pieprz, przecier pomidorowy, sok z cytryny. Jeśli nie unikamy nabiału to dla uzyskania apetycznego aromatu dodajemy spory kawałek prawdziwego masła (nawet i pół kostki).

7 Już na talerzu można sobie barszcz dodatkowo przyprawić śmietaną lub mleczkiem kokosowym (ale raczej małą ilością żeby nie było zbyt słodko. Jeśli nie dawaliśmy masła, można doprawić też oliwą z oliwek. Opcjonalnie posypujemy koperkiem lub inną zieleniną i gotowe.

Parę słów o proporcjach

Jak zwykle zalecamy proporcje wg własnego widzimisię, jednak jako że składników jest sporo, mamy propozycję na start: 3 średnie marchewki, 1 średnia pietruszka, 1 większy burak czerwony, 1 mała cebula, kawałek pora, mały kawałek kapusty, pół puszki fasoli, 5 średnich ziemniaków, ćwiartka selera. Przyprawy: sok z 1/3 cytryny, 1/3 kostki masła (opcja), sól i pieprz wedle uznania, ale do samego gotowania osolić przynajmniej jedną łyżką.

Uwagi i wariacje

  • Z niektórych składników (fasola, seler, pietruszka) można zrezygnować wedle uznania.
  • Zakup składników można bardzo uprościć, kupując tackę różnych warzyw (włoszczyznę). Typowo powinno być tam wszystko co potrzeba, oprócz ziemniaków, buraków i fasoli.
  • Zamiast fasoli puszkowanej, można oczywiście użyć normalnej, ale trzeba pamiętać wcześniejszym moczeniu i gotowaniu.
  • Przepis może wydawać się dość czasochłonny, jednak z pomocą robota kuchennego, wyposażonego w tarcze do tarcia, przygotowanie barszczu to kwestia 20-30 minut, szczególnie we dwoje. :-) Dlatego też warto zrobić od razu dużą porcję na kilka dni.
  • Barszcz ukraiński, jak każda zupa, może być również świetnym, rozgrzewającym śniadaniem.

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; bezmleczna; niskocukrowa;

No comments

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *