Bób gotowany


Bób gotowany - potrzebne składniki

bób świeży

majeranek (opcjonalnie)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)


Bób gotowany - jak zrobić?

1 Nastawiamy garnek z osoloną wodą na palniku, wrzucamy bób, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15-20 minut. Najlepiej z dodatkiem majeranku, żeby polepszyć trawienie i dodać trochę ziołowego aromatu.

2 Po odcedzeniu dajemy mu chwilę przestygnąć i jest gotowy do konsumpcji.

3 Można zjadać w całości lub obierać ze skórki, która jest bardziej ciężkostrawna. Bardzo dobrze smakuje samodzielnie, ale może też stanowić dodatek do innego dania, przykładowo do kotletów lub jako rozbudowa śniadania angielskiego.


Uwagi i wariacje

  • Jest to najprawdopodobniej najprostszy przepis w naszym serwisie. :)
  • Alternatywnie można ugotować bób z mrożonki sklepowej lub własnej.
  • Świeży bób można kupić mniej więcej od czerwca do listopada. Najtańszy jest w okresie wakacji.

Inne nazwy

  • Gotowanie bobu

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *