Proste przepisy wegetariańskie

Buraczki do obiadu

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; niskocukrowa;

Klasyczny dodatek do obiadu z buraków czerwonych.

Buraczki do obiadu - potrzebne składniki

buraki czerwone w dowolnej ilości

masło

śmietana (1 łyżka na 1 większego buraka)

sok z cytryny (1 łyżeczka na 1 większego buraka)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

cukier lub słodzik (najlepiej stewia, ksylitol, erytrol, ew. cukier trzcinowy)

Buraczki do obiadu - jak zrobić?

1 Buraki obieramy i gotujemy – można też najpierw umyć i ugotować, a potem obrać, trzeba będzie tylko poczekać aż lekko przestygną.

2 Gotowanie może trwać od 40min do ponad godziny, zależnie od wielkości buraków, dlatego te największe buraki warto pokroić na mniejsze części.

3 Gdy już są ugotowane i obrane, ścieramy je na tarce jak do placków ziemniaczanych (na papkę) lub na małych oczkach (my preferujemy tę pierwszą opcję). Można też zetrzeć po połowie na obydwa sposoby. Najwygodniej zrobić to z wykorzystaniem wolnostojącego robota. Blender ręczny również się tu sprawdzi, trzeba tylko pokroić buraki na mniejsze kawałki.

4 W rondlu roztapiamy masło i wrzucamy tam starte buraki. W czasie podsmażania doprawiamy solą, odrobiną cukru, wciskamy sok z cytryny oraz dodajemy śmietanę. Chwilę jeszcze smażymy aby smaki się dobrze przeszły i gotowe.

Uwagi i wariacje

  • W wersji trochę prostszej i bardziej zdrowej można pominąć podsmażanie. Wtedy warto trochę mocniej przyprawić.
  • Buraczki pasują przykładowo do kotletów ziemniaczanych i innych obiadów opartych na ziemniakach.
  • Buraki zawierają bardzo dobrze przyswajalne żelazo, dlatego często powinny gościć na naszych stołach.

Inne nazwy

  • Buraczki smażone

1 komentarz

  1. Marcin napisał(a):

    Tego szukałem:)

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *