Proste przepisy wegetariańskie

Fasolka po bretońsku (gęsta)

Gęsta fasolka z tofu i cebulą

Fasolka po bretońsku (gęsta) - potrzebne składniki

biała fasola jaś namoczona przez noc

tofu wędzone

cebula

przecier pomidorowy

liść laurowy (opcjonalnie)

ziele angielskie (opcjonalnie)

majeranek (opcjonalnie)

czosnek (opcjonalnie)

pieprz (opcjonalnie)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy, ew. masło klarowane lub zwykły olej)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

Fasolka po bretońsku (gęsta) - jak zrobić?

1 Fasolę namaczamy przez noc, odlewamy wodę i nastawiamy w świeżej. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, najlepiej pod przykryciem (dla oszczędności czasu i pieniędzy). Może to potrwać od 40 min. do nawet 2 godzin, zależnie od wielkości fasoli i skuteczności namoczenia. Jak ktoś lubi ziołowe aromaty można dodać do gotowania liść laurowy i ziele angielskie. Warto dodać też majeranek, który ułatwia trawienie.

2 Gdy fasola już się jakiś czas gotuje możemy rozpocząć pozostałe czynności. Cebulę kroimy raczej drobno, tofu w niedużą kostkę.

3 Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i wrzucamy tofu. Obsmażamy możliwie z każdej strony, żeby skórka była trochę chrupiąca. Następnie dodajemy cebulę (ja lubię dużo), solimy i smażymy razem od czasu do czasu mieszając.

4 W międzyczasie odcedzamy fasolę, którą możemy od razu wrzucić na patelnię. Cały czas smażąc dodajemy koncentrat pomidorowy, tak żeby fasolka nabrała czerwonego koloru. Następnie dolewamy odrobinę wody, tak żeby koncentrat lepiej się rozprowadził po czym dusimy wszystko razem.

5 Możemy przyprawić posiekanym lub wyciśniętym czosnkiem dla wyostrzenia smaku oraz pieprzem i majerankiem na lepsze trawienie i aromat.

6 Podawać można same lub z pieczywem.

Uwagi i wariacje

  • Jeśli grożą nam problemy trawienne to warto wymienić parę razy wodę podczas namaczania fasoli oraz ugotować również w świeżej. Jeśli nie, można ugotować w tej samej wodzie, potrawa powinna mieć więcej witamin i minerałów.
  • Jeśli wolicie fasolkę o konsystencji zupy to zapraszamy do innego przepisu.
  • Ciekawym sposobem na dodatek do fasoli jest pieczywo czosnkowe zgodnie z sugestią na blogu MniuMniu.

Inne nazwy

  • Gęsta fasola po bretońsku

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; bezmleczna; niskocukrowa; wegańskie;

1 comment

  1. FirstMalorie napisał(a):

    I see you don’t monetize your website, don’t waste your traffic, you can earn additional cash every month because you’ve got hi
    quality content. If you want to know how to make extra
    money, search for: Boorfe’s tips best adsense alternative

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *