Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
1 Namoczoną fasolę nastawiamy do gotowania w dużej ilości wody, gdyż gotowanie do miękkości może zająć 2-3 godziny, zależnie od wieku i wielkości fasoli. Gdy woda się zagotuje doprawiamy sporą ilością majeranku.
2 Przed końcem gotowania fasoli kroimy kiełbaski (ew. parówki chili) sojowe w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Przygotowujemy również zasmażkę: na odrobinie oleju podprażamy kilka łyżek mąki do jej zarumienienia, a następnie przestudzamy. Do schłodzonej mąki dodajemy wody i mieszamy. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
3 Gdy fasola jest już miękka dodajemy 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego (w tym momencie ważne jest żeby nie było za dużo wody, powinna tylko zakrywać fasolę). Mieszamy.
4 Wrzucamy również podsmażone „mięso sojowe” oraz zasmażkę. Przyprawiamy solą oraz odrobiną pieprzu i ostrej papryki (lub chili). Mieszamy wszystko porządnie i gotujemy jeszcze parę minut na małym ogniu.
5 Można podawać z chlebkiem lub same, najlepiej na gorąco.
Uwagi i wariacje
- I bardziej gęsty chcemy uzyskać sos, tym więcej zasmażki powinniśmy przygotować (lub odlać więcej wody). Trzeba jednak uważać, gdyż w większych ilościach mączna zasmażka jest dość „ciężka”.
- Gdy nie uda nam się kupić kiełbasek sojowych, można wypróbować parówki sojowe z puszki.
- Teoretycznie fasolę można moczyć 5-6h, jednak lepiej nie ryzykować, gdyż fasolka po bretońsku jest naprawdę dobra, tylko gdy jest ładnie wymoczona i ugotowana do miękkości.
- Nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby do potrawy zamiast (lub obok) kiełbasek dodać dowolnych warzyw, np. cukinii, pomidorów czy papryki.
Witam,
chciałabym podjąć współpracę z Państwem. Proszę o kontakt.
pozdrawiam