Proste przepisy wegetariańskie

Frytki z jajkiem sadzonym i ogórkiem kiszonym

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; bezmleczna; niskocukrowa;

Smaczna propozycja podania frytek jako zamiennik wersji ze smażonym filetem rybnym.

Frytki z jajkiem sadzonym i ogórkiem kiszonym - potrzebne składniki

frytki smażone lub z piekarnika

jajka (najlepiej ekologiczne)

ogórki kiszone

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy, ew. masło klarowane lub zwykły olej)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

Frytki z jajkiem sadzonym i ogórkiem kiszonym - jak zrobić?

1 Frytki z jakiem sadzonym i ogórkiem kiszonym to właściwie bardziej propozycja podania niż przepis. Niemniej jednak: frytki przygotowujemy wg naszego innego przepisu. Ogórki kiszone tylko kroimy w „łódki”.

2 Jajka ostrożnie (z niskiej wysokości) wbijamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu, a następnie solimy. W zależności od tego czy tolerujemy płynne żółtko, po jakimś czasie podsmażamy również z drugiej strony lub nie. Podajemy wszystko razem.

Uwagi i wariacje

  • Oczywiście można przygotowanie mocno sobie uprościć stosując kupowane frytki mrożone, ale polecamy to rozwiązanie tylko w ostatecznej ostateczności.
  • Jak ktoś lubi, można frytki przyprawić curry.

Masz jakieś pytania, uwagi lub chcesz się pochwalić jak wyszło? Napisz o tym w komentarzu! :)

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *