Proste przepisy wegetariańskie

Frytki z piekarnika

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; bezmleczna; niskocukrowa; wegańskie;

Frytki z piekarnika wcale nie muszą być trudniejsze w przygotowaniu niż klasyczne smażone. Wstępne podgotowanie dodaje trochę pracy, ale jednocześnie możemy upiec wszystkie porcje jednocześnie i to bez marnowania dużych ilości oleju. A chyba nie trzeba przypominać, że taka wersja jest dużo zdrowsza? :)

Frytki z piekarnika - potrzebne składniki

ziemniaki (najlepiej jakieś podłużne)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

zioła do posypania (opcjonalnie)

odrobina tłuszczu (np. olej kokosowy czy rzepakowy)

[papier do pieczenia]

Frytki z piekarnika - jak zrobić?

1 Ziemniaki obieramy i kroimy we frytki (więcej o krojeniu, i nie tylko, znajdziesz w naszym obszernym przepisie na frytki smażone).

2 W sporym garnku nastawiamy wodę. Gdy się zagotuje dosypujemy soli i wrzucamy wszystkie frytki. Czekamy aż woda ponownie się zagotuje i od tego czasu podgotowujemy je przez 5-6 minut. Po pierwszej minucie gotowania warto frytki przemieszać, żeby się nie posklejały ani nie przywarły do garnka. Po zakończeniu krótkiego gotowania odcedzamy.

3 Nastawiamy piekarnik na 210°C (z termoobiegiem jeśli to możliwe, jeśli go nie ma można nastawić na 215-220°C). Na możliwie dużej brytfannie wykładamy papier do pieczenia i smarujemy go tłuszczem (najprościej jakimś twardym – kokosowym, masłem zwykłym bądź klarowanym), na który później przesypujemy odcedzone frytki.

4 Kropimy je lekko olejem i możemy dosolić lub posypać wybranymi ziołami (np. oregano czy majerankiem). Mieszamy, jednocześnie rozkładając je równo na całej brytfannie i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę.

5 Zależnie od piekarnika, ustawionej temperatury i ilości frytek pieczemy przez 30-45 minut. W połowie pieczenia najlepiej wyjąć brytfannę na chwilę i poodwracać frytki na drugą stronę, żeby się równo zarumieniły. Pieczemy do momentu, gdy sporo frytek będzie ładnie zarumienionych (wszystkie ciężko zarumienić, dlatego nie warto przejmować się tym, że część będzie biała).

Uwagi i wariacje

  • Bez wstępnego gotowania frytki pieką się dość długo i mogą się zacząć przypalać zanim będą dobre. Mogą też być bardzo suche.
  • Do pieczenia najlepiej nadają się duże blachy będące częścią wyposażenia piekarnika. Zmieści się ich tam naprawdę dużo.
  • Żeby oszczędzić sobie mycia, można pod papier do pieczenia podłożyć folię aluminiową, która zabezpieczy blachę przed tłuszczem.
  • Jeśli korzystamy z termoobiegu, najlepiej go wyłączyć przed odwracaniem, żeby nie stracić za dużo temperatury.
  • Jeśli zależy nam na zarumienieniu wszystkich frytek, żeby ładnie wyglądały, prawdopodobnie będzie trzeba piec trochę dłużej przewracając je kilkukrotnie co około 10 minut.
  • Frytki z piekarnika generalnie nie przypiekają się zbyt łatwo (szczególnie z młodych ziemniaków), dlatego warto je kroić raczej cienko.

Inne nazwy

  • Frytki pieczone

1 komentarz

  1. Michał napisał(a):

    Naczytałem się ostatnio co się dzieje z tłuszczem w wysokiej temperaturze i chyba faktycznie lepiej jeść frytki pieczone niż smażone.

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *