Proste przepisy wegetariańskie

Frytki

Najbardziej kompletny przepis na na frytki

Frytki - potrzebne składniki

ziemniaki

olej do smażenia

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

Frytki - jak zrobić?

1 Ziemniaki obieramy i kroimy we… frytki ;-).

2 Wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy do zrumienienia, wyjmujemy i podajemy.

Krojenie frytek

Kroić frytki można na przynajmniej 4 sposoby:

  • Nożem (czyli klasycznie).
  • Specjalną falistą blaszką, która pozwala na uzyskanie ładnejszego kształtu frytek. Jednak blaszki takie nie są zbyt ostre, ani poręczne, więc raczej nie polecamy.
  • Ręczną maszynką do krojenia frytek, w której naciskając drążek wpychamy ziemniaka w ostrą kratkę. Używaliśmy takiej tylko kilka razy jednak trzeba było się z nią siłować, mimo przyssawek słabo trzymała się stołu i do tego mycie nie było zbyt wygodne. Ale może teraz robią je lepiej, bo było to dość dawno.
  • Używając wolnostojącego robota kuchennego. Tutaj oczywiście dużo zależy od konkretnego modelu, ale opierając się na tych tańszych sporą wadą jest niewielki wlot na ziemniaki. Do tego tarcza jest kołowa i niezbyt duża, co sprowadza się do tego, że frytki będą raczej krótkie i lekko wykręcone. Poza tym jest super, kroi się błyskawicznie.

Jeśli do pokrojenia mamy jakieś astronomiczne liczby ziemniaków, polecamy ostatni sposób (szczególnie jeśli możemy sobie pozwolić na jakiś bardzo dobry model robota), w każdym innym przypadku polecamy metodę pierwszą, czyli nóż + własne ręce.

Alternatywną metodą jest uniknięcie krojenia, przez zakup frytek mrożonych. Cenowo i „zdrowotnie” wychodzi słabiej, ale oszczędzamy sporo czasu.

Smażenie frytek

Podstawową metodą jest smażenie na tzw. głębokim tłuszczu, czyli w dużej ilości oleju. My mamy do tego specjalny garnek, w którym cały czas przesiaduje olej tylko i wyłącznie do frytek.

Innym sposobem jest użycie patelni, co pozwoli na szybsze rozgrzanie oleju i szybsze smażenie, jednak za dużo frytek się nie zmieści. Niemniej jednak w niektórych przypadkach jest to najlepsze rozwiązanie.

Jeszcze inny sposób to użycie frytkownicy. My jednak z tego urządzenia nie korzystamy, więc możemy tylko zgadywać, że plusami są: nie pryskanie tłuszczu z powodu zamkniętej pokrywy, ograniczenie zapachu, szybsze smażenie, możliwość użycia nie tylko do frytek. Natomiast wśród minusów na pewno cena urządzenia. Oczywiście kilka aspektów będzie zależało od konkretnego modelu (różna moc, różna pojemność, wyjmowany albo nie pojemnik).

Bez względu na użyte narzędzia, frytki wrzucamy do mocno rozgrzanego (ale też nie za mocno, bo po chwili zrobią się czarne i surowe w środku) tłuszczu. Alternatywą do klasycznego sposobu jest (naszym zdaniem lekko przekombinowana) technika, która polega na:

  • Namoczeniu frytek w (opcjonalnie osłodzonej) wodzie.
  • Wyjęciu i wysuszeniu ich.
  • Podsmażeniu w bardzo gorącym oleju przez chwilę, wyjęciu i odsączeniu tłuszczu.
  • Smażeniu zasadniczym do zezłocenia w nieco niższej temperaturze niż wcześniej.

Do smażenia jako tłuszcz, oprócz zwykłego oleju rzepakowego, można użyć frytury czyli oleju lub mieszaniny olejów, posiadających większą odporność na wysokie temperatury.

Do wyjmowania frytek z oleju bardzo dobrze nadaje się łyżka cedzakowa. Można również sobie sprawić specjalne sitko, ale dobrze że było dopasowane do granka.

Pieczenie frytek

Zdrowszą alternatywą dla smażenia frytek jest ich pieczenie. Jak zwykle w takich przypadkach, jest to sposób bardziej kłopotliwy. Frytki należy porządnie skropić olejem a następnie wymieszać (można od razu olej posolić). Następnie wysypać pojedynczą warstwę frytek na blaszkę, najlepiej na papier do pieczenia lub folię aluminiową. Włożyć do rozgrzanego piekarnika (nie włączamy termoobiegu). Piec do skutku, co przy niskiej temperaturze może potrwać nawet ponad godzinę. Od czasu do czasu potrząsnąć blachą, żeby się przemieszały.

Dodatki do frytek

Frytki można podawać:

  • same / z solą,
  • z ketchupem,
  • z przyprawami (np. papryka słodka, curry czy „przyprawa do ziemniaków”),
  • z majonezem (ten sposób wywołuje dość skrajne odczucia),
  • z sosami (np. czosnkowym),
  • jako dodatek do obiadu (do kotletów czy smażonego sera),
  • z jajkiem sadzonym.

My raczej ograniczamy się do soli i ketchupu, ewentualnie zajadamy jako część większego obiadu.

Uwagi i wariacje

  • Frytki można wykładać na papierowy ręcznik lub chusteczkę, aby odsączyć je z tłuszczu (jeśli nie używamy sitka do smażenia).

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; bezmleczna; niskocukrowa; wegańskie;

2 komentarze

  1. seba napisał(a):

    Frytki posypane tarty żółtym serem po usmazeniu dajemy jeszcze na chwilę do mikrofalówki żeby ser się rozpościera. PYCHA☺

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *