Proste przepisy wegetariańskie

Gorąca czekolada

Gorąca czekolada to nasza słodka i rozgrzewająca propozycja na jesienne i zimowe dni.

Gorąca czekolada - potrzebne składniki

tabliczka gorzkiej czekolady

0,5-0,6l mleka

łyżka śmietanki 30% (opcjonalnie)

Gorąca czekolada - jak zrobić?

Czekoladę najlepiej rozdrobnić sobie jeszcze w papierku przed rozpakowaniem, żeby nie rozkruszyć jej po kuchni.

Zagotować mleko w garnku, najlepiej z grubym lub podwójnym dnem. Przypilnować, a jak zacznie kipieć zmniejszyć ogień do minimum i dodać śmietankę.

Zacząć wrzucać po kolei kostki czekolady cały czas dokładnie mieszając. Pogotować parę minut mieszając do pełnego rozpuszczenia i lekkiego zgęstnienia.

Zdjąć z ognia i rozlać do filiżanek.

Uwagi i wariacje

  • Przepis jest wyjątkowo prosty, trzeba jedynie uważać na mleko, które kipi po zagotowaniu.
  • Z naszego skromnego doświadczenia wynika, że lepiej spisuje się czekolada Wedla, a gorzej Alpen Gold (chodzi głównie o rozpuszczanie i grudki, zrobić można praktycznie z każdej).
  • Jeśli chcemy, aby czekolada była nie tylko smaczna, ale także cieszyła oczy — warto udekorować ją bitą śmietaną i posypać lekko kakao.
  • Śmietanka nie jest składnikiem niezbędnym, wpływa tylko lekko na smak i konsystencję.
  • Zaleca się podawać komuś bliskiemu po jego powrocie z mrozu. :-)
  • Sprawdzaliśmy ten przepis z białą czekoladą (którą osobiście uwielbiam),  jednak efekt końcowy był zdecydowanie zbyt słodki.

Inne nazwy

  • Czekolada na gorąco
  • Czekolada pitna

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa;

2 komentarze

  1. Nefariel napisał(a):

    Zapowiada się przepysznie, ale mam pytanie. Nie lubię gorzkiej czekolady, czy mogę zastąpić ją mleczną lub (jeśli mleczna jest zbyt miękka albo coś w tym stylu) deserową? Ciekawi mnie też, jak spisałaby się biała – część moich bliskich nie je w ogóle kakaa. ;)

  2. jami napisał(a):

    Można użyć dowolnej czekolady, ale mimo wszystko polecamy gorzką. Z niej wychodzi idealnie i wcale gorzkie nie będzie. Z kolei ze zwykłej wyjdzie bardzo słodko, a z białej jeszcze bardziej.

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *