Proste przepisy wegetariańskie

Hot-dog wegetariański

Kto powiedział, że fast-food nie może być smaczny, zdrowy i bezmięsny?

Hot-dog wegetariański - potrzebne składniki

parówki sojowe (z opakowania, nie z puszki)

podłużne bułki (zwykłe lub hot-dogowe)

pomidor

ogórek kiszony

ser żółty (opcjonalnie)

sałata (opcjonalnie)

ketchup (opcjonalnie)

musztarda (opcjonalna)

Hot-dog wegetariański - jak zrobić?

1 Nastawić piekarnik na 180° a następnie obrać parówki z folii i podgotować kilka minut.

2 Bułki rozkroić, jak trzeba to wydłubać im trochę wnętrzności. Wyłożyć sałatą, na nią dać parówki, a obok powrzucać pokrojone warzywa, w szczególności plastry pomidora i ogórka kiszonego oraz sałatę. Można też dodać cebuli czy marynowanej papryki.

3 Opcjonalnie posypać startym żółtym serem i upiec w piekarniku (180-200°). Gotowe można polać ketchupem i/lub musztardą.

Uwagi i wariacje

  • Bułki można wybrać zarówno te specjalne do hot-dogów, jak i zwykłe, byleby o podobnym kształcie.
  • Jeśli ktoś woli bardziej „fast-foodowe” wydanie hot-dogów, to chyba warto zrezygnować z sera na rzecz prażonej cebulki (gotową można sobie nabyć w sklepie).
  • Zdaje się, że częstym składnikiem hot-dogów jest też czerwona kapusta, ale jakoś nie próbowaliśmy.
  • Potrawa jest dość drogawa przez parówki sojowe, których 4 sztuki potrafią kosztować 8-10 PLN.
  • Jak w sklepie nie ma akurat parówek, można użyć kiełbasek sojowych.
  • Zamiast standardowej sałaty masłowej, można dać inną zieleninę, np. roszponkę.

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
niskocukrowa;

No comments

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *