Proste przepisy wegetariańskie

Jajecznica z szynką sojową

Jajecznica z szynką sojową to prosta i smaczna propozycja dla początkujących wegetarian, którzy jeszcze tęsknią za czymś „mięsopodobnym” lub po prostu dla smakoszy wędlin sojowych.

Jajecznica z szynką sojową - potrzebne składniki

jajka (najlepiej ekologiczne)

wędlina sojowa o smaku szynki lub salami

cebula (0.5 lub 1 nieduża)

szyczypiorek (opcjonalnie)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

masło (może być klarowane, do smażenia)

Jajecznica z szynką sojową - jak zrobić?

1 Cebulę kroimy w kostkę lub małe piórka. Szynkę w małe kwadraty. Jeśli mamy szczypiorek to również możemy go umyć i drobno posiekać.

2 Jajka roztrzepujemy w miseczce i doprawiamy solą.

3 Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy lekko cebulkę.

4 Dodajemy jajka i pokrojoną szynkę sojową. Możemy lekko dosolić.

5 Teraz wystarczy już tylko podsmażyć krócej lub dłużej, zależnie jak bardzo ściętą jajecznicę lubimy. Gotową można posypać szczypiorkiem.

Uwagi i wariacje

  • Zamiast wędliny sojowej, można też użyć kiełbasek sojowych pokrojonych w kostkę.
  • Masło można zastąpić olejem kokosowym.

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; niskocukrowa;

No comments

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *