Proste przepisy wegetariańskie

Jajecznice wegetariańskie

Masz ochotę na jajecznicę, ale nie wiesz na jaką? Sprawdź nasze 4 różne propozycje przygotowania jajecznicy wegetariańskiej.

Przepis podstawowy

Samą jajecznicę zapewne większość potrafi przygotować, jednak dla formalności należy wspomnieć, iż robi się ją poprzez podsmażenie roztrzepanych jajek na patelni, najlepiej teflonowej/tytanowej, żeby nie przywierało. Jajka mieszać można już na samej patelni lub wcześniej w jakimś naczyniu. Polecamy ten drugi sposób. Smażyć można na oleju, jednak na maśle smakuje lepiej. Możliwe jest również przygotowanie zupełnie bez użycia tłuszczu, jednak trzeba żwawiej mieszać i też smak jest nie ten sam.

Jajecznicę zwykle przygotowuje się z jakimiś składnikami. Do najbardziej podstawowych należą: cebula, pieczarki, szczypiorek. Najczęściej stosowane przyprawy to: sól, pieprz, papryka słodka.

Poniżej przedstawiamy kilka przykładowych jajecznic wegetariańskich.

Jajecznica z natką pietruszki i śmietaną

Tutaj nie ma żadnej filozofii. Po prostu do jajek dodajemy natkę pietruszki i kilka łyżek śmietany.

Jajecznica z pomidorami

Nacinamy skórkę świeżych pomidorów, zalewamy wrzątkiem i obieramy. Następnie kroimy w małą kostkę. Cebulę również kroimy w kosteczkę. Jedno i drugie podsmażamy, a następnie dodajemy jajka i przyprawiamy przynajmniej solą (zdjęcie na początku przepisu).

Jajecznica z szynką sojową

Dobra propozycja dla początkujących wegetarian, którzy jeszcze tęsknią za czymś „mięsopodobnym” lub po prostu dla smakoszy wędlin sojowych. Przygotowanie polega na wcześniejszym podsmażeniu cebuli, następnie dodaniu jajek, pokrojonej szynki sojowej, ewentualnie posiekanego szczypiorku.

Kanapki z jajecznicą

Polecamy wypróbować klasyczną jajecznicę z cebulą przygotowaną na maśle, którą jednak podajemy na kanapkach ze świeżego pieczywa (najlepiej jasnych bułek) z masłem. Niby wszystko to samo, jednak smakuje inaczej.

Możliwe dodatki

Na podsumowanie podajemy listę wszystkich testowanych przez nas składników i zachęcamy do tworzenia własnych kompozycji:

  • cebula
  • szczypior(ek)
  • por
  • żółty ser
  • serek topiony
  • pieczarki
  • pomidory
  • śmietana lub mleko
  • wędlina sojowa
  • natka pietruszki
  • kawałki gotowych kotletów np. sojowych

W planach mamy przetestowanie cukinii oraz szpinaku.

Uwagi i wariacje

  • Jeśli nie chcemy się natknąć na zepsute jajko, można rozbijać je do małej miseczki i dopiero po weryfikacji wrzucać na patelnię.

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bezmleczna; niskocukrowa;

No comments

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *