Proste przepisy wegetariańskie

Jajka w majonezie

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; niskocukrowa;

Klasycznie podane jaja na twardo, które niegdyś gościły na każdej rodzinnej imprezie

Jajka w majonezie - potrzebne składniki

jajka

majonez, najlepiej kielecki

szczypiorek (opcjonalnie)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

Jajka w majonezie - jak zrobić?

1 Jajka wkładamy do zimnej wody. Rozgrzewamy ją i gotujemy około 7 minut. Zdejmujemy z palnika i przelewamy jajka przynajmniej 2 razy zimną wodą, a także zostawiamy je na parę minut takiej wodzie. Jajka muszą być dobrze schłodzone lub zimne, żeby dobrze się komponować z majonezem.

2 Następnie je obieramy i kroimy na pół (wzdłuż). Wykładamy na talerz żółtkiem do dołu i polewamy majonezem. Na koniec można jajka posypać posiekanym szczypiorkiem i lekko posolić.

Uwagi i wariacje

  • Majonez Kielecki jest sporo ostrzejszy od pozostałych popularnych majonezów, dlatego naszym zdaniem lepiej pasuje do tak prostej potrawy.
  • Jajka w majonezie klasycznie jada się z pieczywem (z masłem) albo można podać też np. z pokrojonym pomidorem.

2 komentarze

  1. Taśka napisał(a):

    a ja znam takie osoby które nie zjedzą zimnego jajka z majonezem ;) i jajko tuż po ugotowaniu musi być obrane (co nie jest łatwe ze względu na jego temperaturę) i na takie gorące jajko „nakładany” jest majonez… no ale jak to mówią: co kraj to obyczaj :D

  2. jami napisał(a):

    No nie wiem, jak dla mnie majonez w wyższej temperaturze robi się trochę zmulający. Ale może faktycznie niektórzy tak wolą.

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *