Kategorie
Porady

Jak gotować ziemniaki, żeby nie traciły wartości?

Odpowiednie gotowanie ziemniaków może przyczynić się do zwiększenia ich wartości odżywczych oraz smaku. Sprawdź jak najlepiej gotować ziemniaki.

Gotowanie ziemniaków to nasza polska specjalność. Jednak nie każdy wie jak z nich „wycisnąć” co najlepsze.

Aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych ziemniaki powinny być możliwie cienko obrane (blisko skórki znajduje się dużo potasu i innych składników), najlepiej za pomocą specjalnej obieraczki (może być taka do pomidorów). Druga ważna rzecz to wrzucanie ziemniaków już do wrzącej wody, dzięki czemu unikniemy wypłukiwania wartościowych witamin i składników mineralnych podczas namaczania i podgrzewania kartofli. Dzieje się tak dzięki ścięciu skrobii na brzegach, dzięki czemu powstaje naturalna blokada przed wypływanie wartości odżywczych.

Co jeszcze ma znaczenie podczas gotowania ziemniaków?

Ziemniaki warto gotować w sporych garnkach, tak żeby w środku było sporo miejsca na parę. Wtedy, dzięki szczelnemu przykryciu zachowamy wtedy jeszcze więcej dobrych składników (nie będą się ulatniać), a woda nie wykipi. Gotujmy też na dużym ogniu, żeby trwało to możliwie krótko (około 20 minut).

Ziemniaki w mundurkach

Jeszcze lepszym sposobem na zachowanie wartości odżywczych ziemniaków jest gotowanie w mundurkach. Skórka tworzy wtedy dodatkową warstwę zatrzymującą w środku wszystko co najlepsze. Smak jest też nieco inny. Takie ziemniaki trzeba jednak przed gotowaniem dobrze umyć i wyszczotkować, no i dochodzi zabawa przy obieraniu ugotowanych ziemniaków. Jednak na pewno warto!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *