Kategorie
Porady

Jak obierać pomidory?

Nie wszyscy wiedzą jak łatwo obierać pomidory. Poznaj nasze sposoby na obieranie tych popularnych włoskich warzyw i ułatw sobie robienie sosów pomidorowych.

Gdy chcemy poddać pomidory obróbce termicznej – często konieczne jest ich obranie. Z uwagi na to, że są bardzo miękkie a skórka mocno trzyma się miąższu, obieranie pomidorów nie należy do najłatwiejszych zadań. Oto kilka sposobów jak sobie z tym poradzić.


Blanszowanie

W okolicach szypułki oraz po przeciwnej stronie pomidora nacinamy skórkę (robimy krzyżyk). Następnie blanszujemy, czyli wkładamy pomidora do garnka z gotującą się wodą na kilkanaście sekund, do momentu gdy skórka sama zacznie odchodzić. Po czym wyjmujemy i przekładamy do możliwie zimniej wody (najlepiej z kostkami lodu). Po chwili możemy palcami oderwać skórkę.

Uwaga, jeśli pomidor będę zbyt długo się gotował to razem ze skórką odejdzie nam część miąższu.

Obieranie ostrą obieraczką

Jeśli dość często mamy potrzebę obierania pomidorów to warto zaopatrzyć się w specjalną obieraczkę. Te lepszej jakości są bardzo ostre i umożliwiają odcinanie tylko skróki i minimalnej części miąższu (w tym aspekcje blanszowanie wypada lepiej). Mimo to jest to nasz ulubiony sposób, bo pomidora można obrać równie łatwo, jak obiera się jabłko nożem. Problem mogą stanowić jedynie bardzo miękkie egzemplarze.

Obieranie podczas krojenia

Ostatni sposób polega na odcinaniu skórki po kawałku, na samym końcu. Najpierw kroimy pomidora w łódki. Następnie odcinamy gniazda nasienne i tym samym otrzymujemy wygiętą ściankę pomidora. Rozpłaszczamy ją delikatnie na desce i ostrym nożem poprzecznie odcinamy miąższ od skórki prowadząc nóż możliwie nisko. Ten sposób wymaga nieco wprawy i ostrego noża.

Unikanie obierania

Są sytuacje gdzie można uniknąć obierania, a skórki pozbędziemy się w późniejszym etapie gotowania. Np. przygotowując ketchup domowy, gdy pokrojone pomidory rozlecą się na drobre kawałki, można wrzystko przetrzeć przez sito. Albo tak drobo zmiksować blenderem, że skórka nie będzie nam przeszkadzać. Ale to już zależy od posiadanej maszyny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *