Proste przepisy wegetariańskie

Kanapki bakłażanowe

Smażone bakłażany z dodatkami jako doskonały zamiennik codziennych kanapek.

Kanapki bakłażanowe - potrzebne składniki

bakłażan

mąka pszenna zwykła lub razowa

bułka tarta

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy, ew. masło klarowane lub zwykły olej)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

Wybrane dodatki

pomidory suszone

ser żółty

szynka sojowa

ricotta ze szczypiorkiem lub koperkiem

Kanapki bakłażanowe - jak zrobić?

1 Bakłażana kroimy na plastry grubości kromek chleba, oprószamy solą i odstawiamy na bok na przynajmniej 10 minut, żeby wypuściły wodę razem z gorzkim posmakiem.

2 W misce mieszamy wodę z mąką, żeby uzyskać ciasto podobne do naleśnikowego, tylko bardziej gęste. Dosalamy. Bułkę tartą wysypujemy na płaski talerz.

3 Bakłażany osuszamy (przykładowo ocierając ręcznikiem papierowym) i obtaczamy w cieście. Pozwalamy, żeby nadmiar ciasta skapał i panierujemy w bułce tartej. Tak przygotowane smażymy na patelni z obydwu stron do złocistego koloru.

4 Kanapki bakłażanowe można jeść same, ale też można podać je z kilkoma dodatkami: z cienkim plasterkiem żółtego sera wyłożonym na gorącego bakłażana, tak żeby się roztopił, z serkiem ricotta wymieszanym ze szczypiorkiem bądź koperkiem, z szynką sojową, na serek lub szynkę można dodatkowo położyć pomidory suszone.

Uwagi i wariacje

  • Co prawda nie próbowaliśmy tego robić, ale prawdopodobnie potrawę na tej samej zasadzie można przygotować z cukinii (odpada potrzeba osalania na początku).

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bezmleczna; niskocukrowa;

No comments

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *