Proste przepisy wegetariańskie

Kanapki z jajecznicą

Kanapki z jajecznicą to wbrew pozorom coś innego niż jajecznica z kanapkami

Kanapki z jajecznicą - potrzebne składniki

jajka (najlepiej ekologiczne0

cebula

świeże bułeczki, najlepiej jasne

masło (może być klarowane)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

Kanapki z jajecznicą - jak zrobić?

1 Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle (ew. preferowanym oleju). W międzyczasie roztrzepujemy jajka. Gdy cebula jest już zeszklona, wrzucamy jajka na patelnię i dobrze je mieszamy. Solimy i dosmażamy do pożądanej konsystencji, wg własnych upodobań.

2 Pokrojone pieczywo smarujemy masłem (najlepiej domowym) i na to nakładamy lekko przestudzoną jajecznicę, żeby nie roztopiła od razu całego masła. Kanapki można przyozdobić szczypiorkiem czy natką pietruszki.

3 Przepis może wydawać się dziwny, jednak kanapki z jajecznicą smakują inaczej niż jajecznica, którą przegryzamy posmarowanym pieczywem. Dlatego zachęcamy do wypróbowania.

Uwagi i wariacje

  • Do tego przepisu polecamy bardzo świeże pieczywo i prawdziwe masło (tłuszcz mleczny 82%). Robi to dużą różnicę.
  • Kanapki z jajecznicą warto zrobić, gdy akurat mamy więcej pieczywa a mało jajek.

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
niskocukrowa;

No comments

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *