Kapusta z grochem i ziemniakami

Potrzebne składniki

  • kapusta kiszona (około kilograma)
  • groch łuskany (niecała szklanka)
  • ziemniaki (2-3 średnie)
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Przepis podstawowy

Groch namoczyć na 3-4 godziny (albo dłużej), a następnie zalać świeżą wodą (tak 1 cm powyżej powierzchni) i rozgotować do postaci „papki” (ewentualny nadmiar wody odlać).

Kapustę przepłukać i gotować przez 1-2 godziny, żeby nie była bardzo kwaśna. Warto raz albo dwa wymienić wodę. Na końcu odcedzić.

Umyte i obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.

Do niemałego pojemnika wrzucić wszystkie składniki i ubić je ze sobą za pomocą jakiegoś tłuczka czy ubijaka. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, ewentualnie innymi przyprawami na czuja.

Kapustę podawać samą lub z (razowym) chlebkiem. Potrawa może również służyć jako dodatek do kotletów (soczewicowych, sojowych czy fasolowych).

Uwagi i wariacje

  • Przed wymieszaniem można dodać jeszcze podduszonej wcześniej cebuli.
  • Prawdopodobnie można użyć kapusty świeżej zamiast kiszonej, ale tego nie testowaliśmy. Na pewno skróci się czas gotowania.
  • Można również próbować wymieszać z innymi warzywami, jak np. ugotowaną soczewicą.