Proste przepisy wegetariańskie

Kasza z jajkiem

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; bezmleczna; niskocukrowa;

Prosty pomysł na połączenie smacznego jajka i zdrowej kaszy wraz z wybranym dodatkiem.

Kasza z jajkiem - potrzebne składniki

kasza gryczana lub jaglana (ew. inna)

jajka (najlepiej ekologiczne)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

marchewka duszona, mizeria lub inny dodatek

Kasza z jajkiem - jak zrobić?

1 Wybraną kaszę gotujemy wg przepisu z opakowania. Do już ugotowanej można dodać podsmażoną cebulkę, posiekany szczypiorek, posiekany koperek lub trochę startego sera.

2 Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Rozbijamy jajko/jajka i wykładamy je na patelnię z niewielkiej wysokości. Lekko solimy. Więcej informacji w przepisie na jajka sadzone.

3 Kaszę podajemy razem z jajkami i wybranym dodatkiem. Smacznego.

Uwagi i wariacje

  • Można też użyć kaszy pęczak, jęczmiennej lub kuskus. Ale polecamy jaglaną i gryczaną jako najbardziej zdrowe.
  • Kaszę można również podać z jakimś sosem, np. pieczarkowym lub koperkowym.

Inne nazwy

  • Kasza gryczana z jajkiem sadzonym
  • Kasza jaglana z jajkiem sadzonym

Masz jakieś pytania, uwagi lub chcesz się pochwalić jak wyszło? Napisz o tym w komentarzu! :)

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *