Kaszanka wegetariańska


Kaszanka wegetariańska - potrzebne składniki

kasza jęczmienna

cebula

pieczarki

sos sojowy

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)


Kaszanka wegetariańska - jak zrobić?

1 Kaszę jęczmienną gotujemy wg instrukcji z opakowania nie zapominając o posoleniu.

2 Cebulę i pieczarki kroimy możliwie drobno i podsmażamy na oleju do miękkości.

3 Gdy kasza jest gotowa, odcedzamy ją i przesypujemy na patelnię do cebuli i pieczarek. Dolewamy sosu sojowego i podgrzewamy kilka chwil na niedużym ogniu dobrze wszystko mieszając.

4 Podajemy ze świeżym pieczywem albo jako część większego posiłku, np. śniadania angielskiego.


Uwagi i wariacje

  • Jeśli chcemy otrzymać bardziej łagodny smak, można zrezygnować z pieczarek.
  • Sos sojowy można dodać do gotowania, dzięki czemu kasza trochę lepiej przejdzie smakiem, jednak będzie go trzeba użyć dużo więcej.
  • Kaszankę można wzbogacić drobno pokrojonym i podsmażonym tofu wędzonym.
  • Kwestię zawijania kaszanki pomijamy (można by pewnie próbować z papierem ryżowym), gdyż w końcu nie będziemy tego sprzedawać i nie musi wyglądać jak w mięsnym. ;-)

Inne nazwy

  • Kiszka wegetariańska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.