Kaszanka wegetariańska - jak zrobić?
1 Kaszę jęczmienną gotujemy wg instrukcji z opakowania nie zapominając o posoleniu.
2 Cebulę i pieczarki kroimy możliwie drobno i podsmażamy na oleju do miękkości.
3 Gdy kasza jest gotowa, odcedzamy ją i przesypujemy na patelnię do cebuli i pieczarek. Dolewamy sosu sojowego i podgrzewamy kilka chwil na niedużym ogniu dobrze wszystko mieszając.
4 Podajemy ze świeżym pieczywem albo jako część większego posiłku, np. śniadania angielskiego.
Uwagi i wariacje
- Jeśli chcemy otrzymać bardziej łagodny smak, można zrezygnować z pieczarek.
- Sos sojowy można dodać do gotowania, dzięki czemu kasza trochę lepiej przejdzie smakiem, jednak będzie go trzeba użyć dużo więcej.
- Kaszankę można wzbogacić drobno pokrojonym i podsmażonym tofu wędzonym.
- Kwestię zawijania kaszanki pomijamy (można by pewnie próbować z papierem ryżowym), gdyż w końcu nie będziemy tego sprzedawać i nie musi wyglądać jak w mięsnym. ;-)
Inne nazwy
- Kiszka wegetariańska