Proste przepisy wegetariańskie

Kawa mrożona

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa;

Pyszna kawa w wersji chłodzącej. Dla niektórych jedyna wersja kawy, która jest smaczna.

Kawa mrożona - potrzebne składniki

kawa rozpuszczalna

lody śmietankowe (lub waniliowe)

mleko (opcjonalnie)

bita śmietana (opcjonalnie)

[słomki] (opcjonalnie)

Kawa mrożona - jak zrobić?

1 Do przygotowania kawy trzeba wybrać odpowiednie lody, które nie rozpuszczają się na wodę tylko na bardziej gęstą masę. Odpowiednie są np. lody Algidy śmietankowo-śmietankowe. Natomiast Symfonia bakaliowa z Biedronki się nie nadaje, mimo że do normalnego zjadania jest chyba nawet lepsza.

2 Przyrządzanie zaczynamy od zaparzenia ćwiartki lub połowy filiżanki kawy, nasypując jej dwa razy więcej niż podają na opakowaniu. Następnie schładzamy ją przynajmniej do temperatury pokojowej (im chłodniejsza tym lepiej dla ostatecznej temperatury kawy).

3 Gdy kawa jest chłodna, wystarczy tylko wymieszać ją z lodami w blenderze, za pomocą miksera lub ręcznie. Jeśli kawa wyjdzie za gęsta można dolać trochę mleka (można go również dolać dla smaku).

4 Po rozlaniu do filiżanek można udekorować nasze dzieło bitą śmietaną, którą lekko posypujemy kawą rozpuszczalną (ewentualnie kakao).

5 Końcowa konsystencja powinna być gęstawa. Jednak powinno się dać wypić kawę przez słomkę.

Uwagi i wariacje

  • Proporcje w tym przepisie to tak naprawdę kwestia smaku.
  • Żeby dłużej utrzymać niską temperaturę, można dorzucić do kawy kilka kostek lodu.

Inne nazwy

  • Kawa z lodami
  • Lody kawowe

Masz jakieś pytania, uwagi lub chcesz się pochwalić jak wyszło? Napisz o tym w komentarzu! :)

  1. ml napisał(a):

    moja wersja: 50ml schłodzonego espresso, 50ml mleka, 50ml mleka czekoladowego i gałka lodów śmietankowych/tiramisu, zawsze potem jeszcze dopełniam mlekiem + opcjonalnie bita śmietana

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *