Proste przepisy wegetariańskie

Kompot — przepis uniwersalny

Przepis na kompot z różnych rodzajów owoców. Polecamy zamiast sztucznie słodzonych napojów.

Kompot — przepis uniwersalny - potrzebne składniki

cukier lub słodzik (najlepiej stewia, ksylitol, erytrol, ew. cukier trzcinowy)

woda

Owoce do wyboru

śliwki (węgierki, renglody lub inne)

jabłka

gruszki

rabarbar

wiśnie

Kompot — przepis uniwersalny - jak zrobić?

1 Nastawiamy wodę w sporym garnku. Owoce myjemy pod bieżącą wodą, pestkujemy/pozbywamy się gniazd nasiennych (nie trzeba ich obierać) a następnie kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucamy wszystko do grzejącej się wody i przykrywamy garnek. Owoców powinny stanowić 30-50% objętości wszystkiego. Na niedużym ogniu gotujemy 40-60 min. Pod koniec gotowania możemy kompot dosłodzić i wymieszać.

2 Na koniec przelewamy wszystko przez gęste sito, czekamy aż przynajmniej trochę przestygnie i gotowe.

Uwagi i wariacje

  • Kompot można zrobić zarówno z jednego rodzaju owoców jak i wybranej przez nas kombinacji. My najczęściej go robimy, gdy nazbiera się nam trochę owoców, które na surowo nie są najlepsze w smaku.
  • Kompot można doprawić cynamonem, sokiem z limonki czy goździkami.
  • Słodzenie to kwestia preferencji, zależnie czy ktoś lubi cierpkie smaki oraz jak bardzo słodkie mamy owoce. Dlatego trzeba po prostu próbować.
  • Jak ktoś lubi pić farfocle, to oczywiście nie trzeba przelewać kompotu przez sito.

Inne nazwy

  • Kompot ze śliwek
  • Kompot z jabłek
  • Kompot z gruszek
  • Kompot z rabarbaru

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; bezmleczna; wegańskie;

No comments

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *