Proste przepisy wegetariańskie

Kotlety fasolowe po grecku

Wegetariański, bogady w składniki odżywcze, zamiennik dla ryby po grecku

Kotlety fasolowe po grecku - potrzebne składniki

biała fasola (namoczona przynajmniej 5 godzin, najlepiej przez noc)

jajka (mniej więcej sztuka na szklankę fasoli, najlepiej ekologiczne)

bułka tarta lub zmielne płatki (do panierowania)

cebula

marchew (dużo, w porównaniu do innych warzyw do sosu)

pietruszka (korzeń)

gęsty sok pomidorowy (ewentualnie koncentrat)

majeranek

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy)

Kotlety fasolowe po grecku - jak zrobić?

1 Fasolę gotujemy około 2 godzin (lub więcej) w osolonej wodzie doprawionej majerankiem aż do miękkości.

2 Około pół godziny przed końcem gotowania możemy zabrać się za przygotowanie potrawki. Myjemy i obieramy marchew i pietruszkę, a następnie trzemy na dużych oczkach. Cebulę kroimy na niewielką kostkę.

3 Rozgrzewamy olej lub oliwę, wrzucamy warzywa, solimy, pieprzymy, dolewamy wody, przykrywamy i zaczynamy dusić. Od czasu do czasu mieszamy, ewentualnie dolewając tłuszczu i/lub wody. Gdy warzywa (głównie marchew) będą już miękkie, dodajemy zagęszczony sok pomidorowy i jeszcze dusimy parę minut.

4 Fasolę odcedzamy, przynajmniej trochę studzimy, dodajemy lekko pokrojoną cebulę (np. pół średniej na szklankę fasoli). Wbijamy jajka i mielimy blenderem (można też ugnieść czy zastosować dowolną inną technikę, byle efektem końcowym była papka).

5 Z masy formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej (lub płatkach) i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

6 Podajemy, układając kotlety na „dywanie” z potrawki marchewkowo-pomidorowej.

Uwagi i wariacje

  • Gdy masa fasolowa jest zbyt gęsta, można podlać olejem lub oliwą, ewentualnie dodać jajko, ale to już daje dość mocny efekt. Gdy jest za rzadka, można podsypać bułką tartą, ostatecznie dowolną mąką.
  • W oryginalnym przepisie, w sosie był jeszcze seler i czosnek. Za selerem nie przepadamy, a czosnek naszym zdaniem dużo tutaj nie wnosi, ale jak ktoś lubi to nie ma przeciwwskazań żeby użyć tych dodatków.
  • Zamiast zagęszczonego soku pomidorowego (najczęściej w niewielkich kartonikach), można użyć koncentratu, tylko wtedy trzeba odpowiednio dolać wody. Teoretycznie wychodzi na to samo.
  • Tak na prawdę, podstawą sosu jest marchew (w dużej ilości) i sos pomidorowy, więc w wersji dla leniwych można zrezygnować z cebuli i pietruszki.

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bezmleczna; niskocukrowa;

No comments

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *