Proste przepisy wegetariańskie

Kotlety gryczane w potrawce

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
niskocukrowa;

Pożywne kotlety w potrawce machwiowo-cukiniowej, przygotowane z jednej z najzdrowszych kasz.

Kotlety gryczane w potrawce - potrzebne składniki

kasza gryczana (sypka lub w torebkach)

bułka pszenna, najlepiej czerstwa

jajko (najlepiej ekologiczne)

żółty ser

mleko

szczypiorek lub koperek (opcjonalnie)

bułka tarta (lub inna panierka)

marchew

cukinia

pomidory w puszcze (kawałki)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy, ew. masło klarowane lub zwykły olej)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

Kotlety gryczane w potrawce - jak zrobić?

Kotlety gryczane

1 Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie 1-2min dużej niż napisane na opakowaniu, po czym odcedzamy i studzimy na tyle, żeby sobie rąk nie poparzyć podczas mieszania.

2 Bułkę namaczamy dokładnie w mleku (alternatywnie w wodzie), po czym porządnie ją odciskamy.

3 Ser żółty ścieramy raczej drobno. Mieszamy kaszę, bułkę (tak żeby się rozleciała) i ser. Wbijamy również jajko i możemy dodać posiekany koperek lub szczypiorek (zależnie od preferencji smakowych). Możemy lekko dosolić.

4 Po wyrobieniu, z masy formujemy niewielkie kotlety, które obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na oleju.

Potrawka

5 Marchew i cukinię w dowolnej ilości, ścieramy na  grubych oczkach i podsmażamy na oliwie lub oleju. Po paru minutach dolewamy trochę wody (gdzieś do połowy poziomu warzyw)  i dusimy.

6 Gdy marchew będzie miękka dodajemy pomidory. Solimy i pieprzymy. Dusimy jeszcze parę minut i podajemy razem.

Uwagi i wariacje

  • Żeby kotlety się nie rozlatywały trzeba odpowiednio dobrać proporcje kaszy, namoczonej bułki i jajek. Przy 100g kaszy (1 torebka), 1 jajku i bułce wielkości kajzerki powinno być ok.
  • Do potrawki można użyć pomidorów z puszki, świeżych a nawet koncentratu. My polecamy puszkowe, gdyż jest to najlepszy kompromis pomiędzy smakiem a ilością pracy.
  • Potrawkę można wzbogacić startą na grubych oczkach pietruszką.
  • Gdy brakuje mleka, można bułkę namoczyć w wodzie.

Inne nazwy

  • Kotlety gryczane w potrawce marchewkowo-cukiniowej
  • Kotleciki z kaszy gryczanej

6 komentarzy

  1. ALI napisał(a):

    a czy byłoby możliwe użycie do tego przepisu kaszy jęczmiennej? gryczana nie jest ulubionym jedzeniem u mnie w domu

  2. jami napisał(a):

    Nie próbowaliśmy używać kaszy jęczmiennej, ale podejrzewam, że powinno wyjść dobrze. Dzięki namoczonej bułce i jajku i tak nie powinny się rozlatywać. Tylko trzeba by się zastanowić, czy potrawka marchewkowo-cukiniowa będzie tak dobrze pasować jak tutaj.

  3. Dominika napisał(a):

    Bardzo smaczne danie. :) Do kotletów pasuje też zwykły sos pomidorowy, który robi się szybciej, więc jest to całkiem dobra opcja, jeśli zależy nam na czasie.
    Ja po prostu podgrzewam w garnuszku pół puszki krojonych pomidorów, dodaję zmiażdżony czosnek, bazylię, sól i pieprz – i gotowe. Wystarczy na 2 porcje. Pozdrawiam. :))

  4. Dominika napisał(a):

    Ale w takim wypadku urozmaicam danie jakąś surówką – np. z kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej. Żeby nie było nudno na talerzu. ;)

  5. goska napisał(a):

    czasem zostaja resztki ryzu na przyklad. Wtedy dogotowuje jakas kasze lub dwie i mieszam. Tez smakuje pysznie. Pasuja do takich kotlecikow wszystkie salaty, surowki lub warzywa ( gotowane lub z patelni)

  6. nyah napisał(a):

    Wygląda smacznie. Jutro wypróbuję :)

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *