Proste przepisy wegetariańskie

Kotlety kuskusowe

Super szybkie kotleciki z bardzo zdrowej kaszy kuskus

Kotlety kuskusowe - potrzebne składniki

kasza kuskus

por

marchew

czosnek

jajka (najlepiej ekologiczne)

bułka tarta

papryka słodka

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy, ew. masło klarowane lub zwykły olej)

pomidory (opcjonalnie, na sos pomidorowy)

pieczarki i cebula (opcjonalnie, na sos pieczarkowy)

Kotlety kuskusowe - jak zrobić?

1 Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem 0.5-1cm ponad poziom. Odstawiamy do napęcznienia.

2 Pora myjemy i kroimy na dość drobne piórka. Marchew obieramy i trzemy na średnich lub małych oczkach (alternatywnie można drobno pokroić). Mieszamy wszystko z kuskusem i dodajemy bułkę tartą, jajko i wyciśnięty czosnek. Solimy i możemy też doprawić papryką słodką i pieprzem. Mieszamy dokładnie i formujemy niewielkie kotlety, które następnie smażymy na rozgrzanym oleju.

3 Podawać można z sosem pomidorowym lub pieczarkowym, ewentualnie jako część większego obiadu (np. z frytkami i surówką).

Uwagi i wariacje

  • Jeśli chodzi o proporcje to na ok. 100g kuskusu powinno starczyć 1 jajko, 1 ząbek czosnku i ze 2 łyżki bułki tartej. Ilość warzyw jest dość dowolna, trzeba jednak pamiętać że jak przesadzimy to kotlety nie będą się dobrze lepić.
  • Ze 100 gramów kuskusu wychodzi 1 patelnia (~24cm) kotletów.
  • Do środka można dodać inne warzywa (byle drobno pokrajane): cebulę, cukinię, pietruszkę, podsmażone pieczarki.

Inne nazwy

  • Kotlety z kuskusu
  • Kotlety z kaszy kuskus

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bezmleczna; niskocukrowa;

4 komentarze

  1. rozie napisał(a):

    Jajko w składzie i kategoria wegańskie? Poważnie?

    • jami napisał(a):

      Zwykły missclick, dzięki za zwrócenie uwagi. Ale w sumie trzeba by kiedyś sprawdzić czy się siebie trzymają bez dodania jajka.

  2. goska napisał(a):

    Witam, ja zamiast jajka dodaje platkow owsianych, lub troszke maki.

  3. mehercle napisał(a):

    Zrobiłem. Dodałem chyba za dużo pora, bo trochę zdominował smak i za mało doprawiłem. Muszę pomyśleć o dodatkowych przyprawach. Jak wymyślę, to zrobię i podzielę się wrażeniami. Podałem z prostym sosem pomidorowym i makaronem. To też muszę zmienić
    Zostały mi dwie sztuki i zjadłem następnego dnia na zimno z kiszonym ogórkiem. Świetny! Dlatego, warto jeszcze trochę nad tym popracować. Dziękuje za przepis, to kolejny zrealizowany z tej strony. Jestem w kuchni bardzo nieporadny, a te jakoś mi wychodzą. Pozdrawiam.

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *