Proste przepisy wegetariańskie

Kotlety ryżowe

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; niskocukrowa;

Chrupiące kotleciki z ryżu i sera z aromatem szczypiorku lub koperku.

kotlety_ryzowe_1_1400

Kotlety ryżowe - potrzebne składniki

ryż biały (około szklanki)

starty ser żółty (ok 1/3 szklanki)

jajko (1 na szklankę ryżu, najlepiej ekologiczne)

koperek lub szczypiorek

kurkuma

sól, najlepiej himalajska lub kłodawska

pieprz czarny

dowolne zioła dla smaku

bułka tarta lub mielone płatki do panierowania (opcjonalnie)

tłuszcz do smażenia (np. olej kokosowy lub rzepakowy)

pieprz chili cayenne (opcjonalnie)

sos pomidorowy lub inny (opcjonalnie)

Kotlety ryżowe - jak zrobić?

1 Ryż ugotować wg instrukcji z opakowania (już na tym etapie można przyprawić kurkumą, dodając ją do wody). Można minimalnie rozgotować, gdyż chcemy mieć ryż lekko klejący a nie sypki. Uwaga, lubi się przypalać. Starzy górale twierdzą, że tego nie zrobi jeśli nie będzie się go mieszać w ogóle. Alternatywą jest częste mieszanie i ciągłe pilnowanie. Po ugotowaniu porządnie odcedzić i przynajmniej trochę wystudzić.

2 Do ryżu wrzucić posiekany koperek i/lub szczypiorek, starty ser a także wbić jajko, coby się wszystko siebie trzymało. Doprawić solą, pieprzem, wybranymi ziołami, kurkumą i jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki to również pieprzem cayenne. Formować małe, płaskawe kotlety, obtoczyć w bułce tartej lub zmielonych płatkach (np. owsianych) i rzucać na ruszt do zezłocenia.

3 Kotlety ryżowe bardzo dobrze smakują z sosem sos pomidorowym lub pieczarkowym. Dobrze komponują się również z surówkami.

Uwagi i wariacje

  • Zdania są podzielone, ale niektórzy uważają, że lepiej smakuje ze szczypiorkiem, zamiast koperku. Od biedy można nawet użyć drobno posiekanej cebuli lub pora, ale wtedy może być zbyt ostre.
  • Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować inne sosy  albo podawać z surówką, sałatką czy kiełkami.
  • Nie przesadzić z ilością sera, bo może się zrobić gorzkawe i „ciężkie”.
  • Po ugotowaniu porządnie odcedzić, bo jeśli zostanie trochę wody to robią się ciapowate, a ratowanie dosypywaniem mąki i/lub bułki tartej psuje smak.
  • W niezbyt zdrowej wersji na szybko, można ryż ugotować z kostką rosołową, darując sobie inne przyprawy, i podać z sosem pieczeniowym ciemnym z torebki.

Inne nazwy

  • Kotlety z ryżu
  • Kotlety ryżowo-serowe
  • Kotlety z ryżu i jajek
  • Kotleciki ryżowe

17 komentarzy

  1. Paula pisze:

    zapowiada się przepysznie!

    pozdrawiam,
    Paula

  2. katalinka pisze:

    Jo tyż z gór :), a kotlety przepyszne!! Róbta takie bo palce lizoc, hej!

  3. Lajlusia pisze:

    na ile porcji to jest

  4. jami pisze:

    A ile to jest porcja? ;) Ale myślę, że 3 osoby się najedzą. My jemy we 2 i trochę zostaje na później.

  5. Damian pisze:

    Mojej Kochanej Ani smakowały więc polecam ! :D

  6. Ilona pisze:

    Ile w końcu tego sera, bo nie wiem ?

    • jami pisze:

      No tak jak w uwadze napisaliśmy. Inaczej mówiąc – 3-6 łyżek startego sera. 3 to powiedzmy takie minimum, żeby polepszyć lepienie się kotletów, drugie tyle dla fanów serowego smaku. Na początek lepiej dać mniej niż więcej, bo przy dużych ilościach mogą wyjść gorzkie (chociaż to pewnie zależy od rodzaju sera – my stosujemy edamski lub goudę).

  7. milena5454 pisze:

    witam mam problem kotlety nie chcą się lepić gdy wrzuce na patelnie to się rozpadają nie można obrócić

    • jami pisze:

      Witaj Mileno. Najbardziej prawdopodobną przyczyną rozlatywania się kotletów ryżowych jest niewystarczające odcedzenie ryżu. Powinien od porząd odkapać na durszlaku żeby nie było żadnej wody.

  8. Domi pisze:

    Ja do kotlecikow dodaje jeszcze jajkana twardo-super smak!;)

  9. nyah pisze:

    uwielbiam te przepisy ze szczyptą humoru ;)

  10. 123 pisze:

    Pamiętaj ser zawiera enzym zwierzęcego żołądka nie każdy wegetarianin się godzi by jeść takie cudo :p nie każdy też wegetarianin nim jest …

  11. jami pisze:

    Nie każdy ser jest robiony z podpuszczki z żołądków.

  12. basia pisze:

    Kotlety są naprawdę pyszne:)

  13. Pamela pisze:

    Cudeńko :) Dodałam dużo dużo koperku do kotlecików z sosem pomidorowym :)

  14. Kliczko pisze:

    przepyszne :3 dodałam jeszcze ząbek czosnku :)

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *