Kotlety ryżowe

Potrzebne składniki

  • ryż (około szklanki)
  • ser żółty (na oko 3 razy mniej niż ryżu)
  • jajko (jedno, no chyba, że ktoś z tą szklanką nie posłuchał)
  • koperek lub szczypiorek
  • kostka rosołowa warzywna
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • sos pieczeniowy ciemny (z torebki), pomidorowy lub inny (opcjonalnie)

Przepis podstawowy

Ryż ugotować w wodzie z kostką rosołową (można minimalnie  rozgotować). Uwaga, lubi się przypalać. Starzy górale twierdzą, że tego nie zrobi jeśli nie będzie się go mieszać w ogóle.

Po ugotowaniu odcedzić i przynajmniej trochę wystudzić. Do ryżu wrzucić posiekany koperek/szczypiorek, starty ser a także wbić jajko, coby się wszystko siebie trzymało. Doprawić solą i pieprzem. Formować małe, płaskawe kotlety i, po obtoczeniu w bułce tartej, rzucać na ruszt do zezłocenia.

Najlepiej podawać z sosem pieczeniowym ciemnym z torebki. Ewentualnie pomidorowym lub pieczarkowym.

Uwagi i wariacje

  • Zdania są podzielone, ale niektórzy uważają, że lepiej smakuje ze szczypiorkiem, zamiast koperku. Od biedy można nawet użyć cebuli i/albo pora, ale wtedy może być zbyt ostre.
  • Jeśli ktoś przykłada dużą wagę do zdrowia to chyba warto zrezygnować z kostki warzywnej, a zamiast tego doprawić sobie ziołami i solą.
  • Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować inny sos  albo podawać z surówką.
  • Nie przesadzić z serem, bo może się zrobić gorzkawe i „ciężkie”.
  • Po ugotowaniu porządnie odcedzić, bo jeśli zostanie trochę wody to robią się ciapowate, a ratowanie dosypywaniem mąki i/lub bułki tartej psuje smak.

Inne nazwy

  • Kotlety z ryżu
  • Kotlety ryżowo-serowe
  • Kotlety z ryżu i jajek
  • Kotleciki ryżowe
Tagi: ,