Proste przepisy wegetariańskie

Kotlety soczewicowe

Smaczne i szybkie w przygotowaniu kotlety soczewicowe, które świetnie się sprawdzają jako podstawa naszego obiadu

Kotlety soczewicowe - potrzebne składniki

soczewica czerwona (tak na przykład 150-200g)

jajko (najlepiej ekologiczne)

bułka tarta

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz

Kotlety soczewicowe - jak zrobić?

1 Soczewicę płuczemy na sitku z drobnymi oczkami a następnie w osolonej wodzie, aż zmięknie. Generalnie można gotować nawet do momentu rozpadania się, ale kotlety wyjdą smaczniejsze z miękkich ziaren będących dalej w całości (trzeba pilnować, żeby trafić w najlepszy moment, bo dość szybko się rozgotowuje).

2 Gotową soczewicę dobrze odsączyć i lekko przestudzić. Następnie wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt ciapowate dosypać trochę bułki tartej.

3 Dobrze wszystko razem wymieszać po czym formować niewielkie kotleciki. Obtoczyć w bułce i smażyć z obydwu stron do zarumienienia.

4 Kotlety soczewicowe można podawać z wieloma rzeczami: ziemniakami, purée (nasze ulubione), frytkami, ryżem, kaszą gryczaną czy jaglaną. Do tego jakiś dodatek, np. duszona marchewka, mizeria, buraczki lub inna surówka i obiad gotowy.

Uwagi i wariacje

  • Zamiast czerwonej można użyć soczewicy zielonej (być może trzeba będzie ją trochę rozgnieść). Będzie trochę inaczej smakować, może wyglądać mniej atrakcyjnie, ale też jest smaczne.
  • Do masy można dodać (wedle uznania) posiekanego szczypiorku lub koperku.
  • Można zrezygnować z jajka, ale wtedy prawdopodobnie będzie trzeba użyć więcej bułki i mogą wystąpić problemy z lepieniem kotletów.
  • Soczewica została uznana przez health.com za jedną z 5 najzdrowszych rzeczy, obok oliwy z oliwek, soi, greckiego jogurtu i czegoś co się nazywa Kimchi.
  • 350-400g czerwonej soczewicy kosztuje w supermarketach 4-6 PLN (w sklepach ze zdrową żywnością lub specjalizujących się w kuchniach świata może być droższa).

Inne nazwy

  • Kotlety z soczewicy
  • Kotlety z czerwonej soczewicy

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
niskocukrowa;

10 komentarzy

  1. go napisał(a):

    bardzo dobre!! dzieki :)

  2. Ovenhaak napisał(a):

    Bardzo dobry przepis. Ja do gotowej soczewicy dokroiłem cebulkę i tofu oraz dałem odrobinę sosu sojowego. Polecam.

  3. IClarka napisał(a):

    Bardzo dobrze te kotleciki wychodzą też z podsmażoną cebulką i z parmezanem,
    a soczewicę ugotowałam z gałązką rozmarynu… pycha!

  4. mia napisał(a):

    Soczewicę (również czerwoną) można kupić na niemal każdym bazarze. pozdrawiam

  5. Arletta napisał(a):

    Wielkie dzięki za przepis, co prawda pierwsza seria była zbierana łyżką z patelni, ale kolejne kotleciki wyszły już całe. Pyszności!

    Ja dodałam startego sera i szczyptę natki :)

  6. DuffyCompany napisał(a):

    Jako początkująca wegetarianka mogę śmiało polecić ten przepis (: Kotlety soczewicowe są pyszne, ale nie suche.

  7. jaca napisał(a):

    Ja nie w kwestii soczewicy, ale Kimchi – to coś to koreańska kiszonka, w zasadzie z kpusty, ale może być i z innych warzyw. To narodowa potrawa, która pozwalała przetrwać w ciężkich warunkach. Piekielnie ostra. Kapusta nie jest krojona tak jak u nas, tylko w cząstki. W koreańskich szkoła prowadzi się zajęcia z robienia kimchi, a pod Seulem znajduje się muzeum tejże potrawy. Co do rankingu najzdowszych potraw, to sorry, ale chyba nie jedli kaszy gryczanej i buraków.

  8. Jasiek napisał(a):

    Kotelciki przepyszne :)! Super przepis, prosty, niekomplikowany i o to chodzi :)

  9. Пешка napisał(a):

    Robilam kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej- robilam wszystko wg przepisu ale nie wyszly smaczne jakby surowe, takie rozpackane w ogole nie sa zwarte wsrodku co moglam zrobic nie tak?

    • jami napisał(a):

      Soczewicy z kaszą jaglaną jeszcze nie mieszaliśmy, więc trochę trudno powiedzieć. Z jednej strony jeśli były rozpaćkane, to albo soczewica była zbyt rozgotowana albo za słabo odsączona. Ale to znowu nie pasuje to tego żeby było „jakby surowe”. Zaryzykowałbym z większą ilością jajek, ale to trochę strzał w ciemno.

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *