Kotlety sojowe


Kotlety sojowe - potrzebne składniki

kotlety sojowe z paczki („minutki” czy „schabowe”)

sos sojowy

czosnek

zioła: tymianek, majeranek, oregano, liść laurowy

kostka rosołowa warzywna (najlepiej ekologiczna lub domowa)

jajka

bułka tarta

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy, ew. masło klarowane lub zwykły olej)


Kotlety sojowe - jak zrobić?

1 W garnku nastawiamy wodę do której wrzucamy kostkę rosołową, sos sojowy, obrany i pokrojony czosnek oraz wszystkie zioła. Gotujemy około 10 minut aby uzyskać aromatyczny wywar.

2 Dorzucamy kotlety i gotujemy tyle minut, ile jest napisane na opakowaniu (bywa różnie). Następnie kotlety odcedzamy i na sitku lub durszlaku trochę odciskamy.

3 Na płaskim talerzu roztrzepujemy osolone jajko. Na drugim wysypujemy bułkę tartą. Kotlety maczamy w jajku, potem w bułce a następnie wkładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obydwu stron.

4 Kotlety pasują dobrze do większości dodatków (ziemniaków, ryżu, różnych rodzajów kaszy) i surówek. My najczęściej je zjadamy w ramach typowego polskiego zestawu,  czyli z ziemniakami i mizerią (lub czasami marchewką duszoną).


Uwagi i wariacje

  • Panierkę można wzbogacić o starty ma małych oczkach żółty ser. Wtedy (jeszcze wilgotne) kotlety maczamy najpierw w serze, potem w jajku i bułce.
  • Zioła są kwestią dość indywidualną. Dla uproszczenia można użyć ziół prowansalskich. Można też przetestować majeranek, oregano i bazylię.

Inne nazwy

  • Kotlety sojowe z paczki
  • Kotlety sojowe minutki
  • Kotlety sojowe a’la schabowe

3 Comments

  1. Piszesz „kostka rosołowa warzywna”. Jakiś konkretny producent? Bo jak sprawdzałem ostatnio (no dobrze, parę lat było) to żadna z kostek nie była wegetariańska. Z drugiej strony wystarczy dodać trochę masła/oleju i warzyw w zastępstwie.

    1. Akurat teraz mam Kucharka. Ale generalnie w większych sklepach raczej nie ma problemu, żeby wypatrzeć tylko warzywne. Chociaż i tak staramy się używać kostek jak najmniej. Z dodawaniem warzyw to zależy co się robi. Np. przy kotletach ryżowych się to raczej nie uda. Możliwe że uda się to zastąpić mieszanką ziół i przypraw, ale temat jest jeszcze w fazie eksperymentalnej. ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *