Kotlety z grochu

Potrzebne składniki

  • groch łuskany
  • cebula
  • czosnek
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej (do smażenia)

Przepis podstawowy

Groch namoczyć na przynajmniej 3 godziny, przepłukać a następnie ugotować. Uwaga na powstającą pianę, która może wykipieć. Pilnować, aby groch się nie rozgotował.

Odcedzony i przynajmniej lekko przestudzony groch, wraz z pokrajaną cebulą i ząbkami czosnku, zmielić blenderem lub w maszynce (ostatecznie czymś ubić). Doprawić solą, pieprzem i sporą ilością majeranku — nie tylko dla smaku, ale też aby zminimalizować ciężkostrawność grochu. Wbić jajko i wszystko wymieszać. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć.

Uwagi i wariacje

  • Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dosypać tartej bułki.
  • Właściwie cebula, czosnek czy majeranek to nie są składniki obowiązkowe. Jeśli ktoś ma inne preferencje, można z nich zrezygnować, lub zastąpić porem czy szczypiorkiem i innymi ziołami.

Inne nazwy

  • Kotlety grochowe
Tagi: