Proste przepisy wegetariańskie

Kotlety z grochu

Z praktycznie każdej rośliny strączkowej można zrobić smaczne kolteciki — nie inaczej jest w przypadku grochu. Polecamy, są bardzo syte!

kotlety_z_grochu_1_1400

Kotlety z grochu - potrzebne składniki

groch łuskany

cebula

czosnek

jajko (najlepiej ekologiczne)

bułka tarta (lub starte płatki jako panierka)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz

majeranek

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy)

Kotlety z grochu - jak zrobić?

1 Groch namoczyć na przynajmniej 3 godziny (lepiej dłużej), przepłukać a następnie ugotować do miękkości (około 40 min). Uwaga na powstającą pianę, która może wykipieć. Pilnować, aby groch się nie rozgotował.

2 Odcedzony i przynajmniej lekko przestudzony groch, wraz z pokrajaną cebulą i ząbkami czosnku, zmielić blenderem lub w maszynce (ostatecznie czymś ubić). Doprawić solą, pieprzem i sporą ilością majeranku — nie tylko dla smaku, ale też aby zminimalizować ciężkostrawność grochu. Wbić jajko i wszystko wymieszać.

3 Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej lub innej panierce i smażyć na złocisty kolor z obydwu stron.

Uwagi i wariacje

  • Majeranek można też dosypać do gotującego się grochu aby był bardziej lekkostrawny.
  • Groch można namoczyć na całą noc.
  • Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dosypać tartej bułki.
  • Właściwie cebula, czosnek czy majeranek to nie są składniki obowiązkowe. Jeśli ktoś ma inne preferencje, można z nich zrezygnować, lub zastąpić porem czy szczypiorkiem i innymi ziołami.

Inne nazwy

  • Kotlety grochowe

1 komentarz

  1. goro pisze:

    To jest wlasnie przepis ktorego szukalem. Robilismy takie na zajeciach w szkole gastronomicznej. Teraz tez wyszly pyszne. Dziekuje.

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *