Kotlety ziemniaczane

Potrzebne składniki

  • ugotowane ziemniaki
  • mąka pszenna
  • jajka
  • olej
  • sól i pieprz
  • szczypiorek lub koperek (opcjonalnie)
  • vegeta (opcjonalnie)

Przepis podstawowy

Ugotowane i przynajmniej trochę przestudzone ziemniaki trzeba dobrze wycisnąć. Można tego dokonać na kilka sposobów:

  • ręcznie ubić ubijaczką do ziemniaków (można pomagać sobie widelcem),
  • przepuścić przez maszynkę do mięsa,
  • zastosować specjalną ugniatarkę, która z działania przypomina wyciskarkę do czosnku, jednak jest dużo większa.

Do wyciśniętych ziemniaków wbijamy jajka (mniej więcej jedno na 1kg ziemniaków), a następnie dosypujemy mąki. Ilość mąki zależy od własnych preferencji, kotlety są dobre zarówno jak wsypiemy kilka łyżek, jak również gdy dodamy mniej więcej 1/3 ilości ziemniaków (ja wolę dużo mąki). W pierwszym wariancie będą bardziej miękkie, bardziej ziemniaczane, można je krócej smażyć i chyba będą bardziej zdrowe. Drugi wydaje się być gorszy: zużywamy więcej mąki, więcej wyrabiamy, dłużej smażymy — jednak warto go przynajmniej raz wypróbować, żeby przekonać się czy smak nie zrekompensuje tego wszystkiego.

Masę solimy, pieprzymy i przechodzimy do wyrabiania. Jeśli zdecydowaliśmy się na małą ilość mąki, można spróbować wymieszać wszystko łyżką. Przy większej ilość raczej nie obędzie się bez wyrabiania dwiema rękami.

Z wyrobionego ciasta formujemy małe lub średnie kotlety, które obtaczamy w bułce. Dla ładnego efektu wizualnego (i chyba trochę lepszego smażenia) warto lekko ponacinać kotlety nożem w kratkę. Teraz nie pozostaje już nic innego jak smażenie i podawanie.

Kotlety można jeść same, z surówką lub jakimś sosem, np. pomidorowym czy pieczarkowym.

Uwagi i wariacje

  • Opcjonalnie można dodać posiekany koperek lub szczypiorek.
  • Inny ciekawy dodatek smakowy to Vegeta/Kucharek (dla tych którzy tolerują ją w kuchni ;)).

Inne nazwy

  • Kotlety z ziemniaków
  • Kotlety z gotowanych ziemniaków
Tagi: