Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane

Potrzebne składniki

  • ugotowane ziemniaki
  • mąka pszenna
  • jajka
  • sól i pieprz
  • bułka tarta (do panierowania)
  • szczypiorek lub koperek (opcjonalnie)
  • dowolne przyprawy: kurkuma, papryka słodka, chilli (opcjonalnie, niezdrowa alternatywa: vegeta)
  • olej rzepakowy lub kokosowy (do smażenia)

Przepis podstawowy

Ugotowane i przynajmniej trochę przestudzone ziemniaki trzeba dobrze wycisnąć. Można tego dokonać na kilka sposobów:

  • ręcznie ubić ubijaczką do ziemniaków (można pomagać sobie widelcem),
  • przepuścić przez maszynkę do mięsa,
  • zastosować specjalną praskę do ziemniaków, która z działania przypomina wyciskarkę do czosnku, jednak jest dużo większa.

Do wyciśniętych ziemniaków wbijamy jajka (mniej więcej jedno na 1 kg ziemniaków), a następnie dosypujemy mąki. Ilość mąki zależy od własnych preferencji, kotlety są dobre zarówno jak wsypiemy kilka łyżek, jak również gdy dodamy mniej więcej 1/3 ilości ziemniaków (ja wolę więcej mąki). W pierwszym wariancie będą bardziej miękkie, bardziej ziemniaczane, można je krócej smażyć i chyba będą bardziej zdrowe. Drugi wydaje się być gorszy: zużywamy więcej mąki, więcej wyrabiamy, dłużej smażymy — jednak warto go przynajmniej raz wypróbować, żeby przekonać się czy smak nie zrekompensuje tego wszystkiego.

Masę solimy, pieprzymy i przechodzimy do wyrabiania. Jeśli zdecydowaliśmy się na małą ilość mąki, można spróbować wymieszać wszystko łyżką. Przy większej ilość raczej nie obędzie się bez wyrabiania dwiema rękami. Przy wyrabianiu trzeba mieć na uwadze,  że ciasto z ziemniaków bardzo lepi się do rąk, więc dosypywanie mąki do oporu może się źle skończyć (zrobimy suchary a nie kotlety ziemniaczane). Dlatego warto co jakiś czas umyć ręce i sprawdzić na nowo czy ciasto się bardzo klei.

Z wyrobionego ciasta formujemy małe lub średnie kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Dla ładnego efektu wizualnego (i chyba trochę lepszego smażenia) warto lekko ponacinać kotlety nożem w kratkę. Teraz nie pozostaje już nic innego jak smażenie i podawanie.

Kotlety można jeść same, z surówką, sałatką lub jakimś sosem, np. pomidorowym czy pieczarkowym.

Uwagi i wariacje

  • Opcjonalnie można dodać posiekany koperek lub szczypiorek. Lub też drobno posiekaną cebulkę.
  • Inny ciekawy dodatek smakowy to Vegeta/Kucharek (dla tych którzy tolerują glutaminian sodu i duże ilości soli w kuchni ;)).
Kotlety ziemniaczane - zdjęcie gotowej potrawy

Kotlety ziemniaczane z buraczkami

Inne nazwy

  • Kotlety z ziemniaków
  • Kotlety z gotowanych ziemniaków
Tagi: