Proste przepisy wegetariańskie

Kotlety ziemniaczane

Kotlety z gotowanych ziemniaków, które dobrze smakują same jak i z dodatkiem sosu czy surówek

kotlety_ziemniaczane_1_1400

Potrzebne składniki

ugotowane ziemniaki (mogą być „wczorajsze”)

mąka pszenna

jajka, najlepiej ekologiczne

sól, najlepiej himalajska lub kłodawska

pieprz

bułka tarta (do panierowania)

szczypiorek lub koperek (opcjonalnie)

dowolne przyprawy: kurkuma, papryka słodka, chilli (opcjonalnie)

olej rzepakowy lub kokosowy (do smażenia)

Jak zrobić?

1 Ugotowane i przynajmniej trochę przestudzone ziemniaki trzeba dobrze wycisnąć. Można tego dokonać na kilka sposobów: 1) ręcznie ubić ubijaczką do ziemniaków (można pomagać sobie widelcem), 2) przepuścić przez maszynkę do mięsa, 3) zastosować specjalną praskę do ziemniaków, która z działania przypomina wyciskarkę do czosnku, jednak jest dużo większa.

2 Do wyciśniętych ziemniaków wbijamy jajka (mniej więcej jedno na 1 kg ziemniaków), a następnie dosypujemy mąki. Ilość mąki zależy od własnych preferencji, kotlety są dobre zarówno jak wsypiemy kilka łyżek, jak również gdy dodamy mniej więcej 1/3 ilości ziemniaków. W pierwszym wariancie będą bardziej miękkie, bardziej ziemniaczane, można je krócej smażyć i chyba będą bardziej zdrowe. Drugi wydaje się być gorszy: zużywamy więcej mąki, więcej wyrabiamy, dłużej smażymy — jednak warto go przynajmniej raz wypróbować, żeby przekonać się czy smak nie zrekompensuje tego wszystkiego.

3 Masę przyprawiamy solą, pieprzem i wybranymi przyprawami a następnie przechodzimy do wyrabiania. Jeśli zdecydowaliśmy się na małą ilość mąki, można spróbować wymieszać wszystko łyżką. Przy większej ilość raczej nie obędzie się bez wyrabiania rękami. Przy wyrabianiu trzeba mieć na uwadze,  że ciasto z ziemniaków bardzo lepi się do rąk, więc dosypywanie mąki do oporu może się źle skończyć (zrobimy suchary a nie kotlety ziemniaczane). Dlatego warto co jakiś czas umyć ręce i sprawdzić na nowo czy ciasto się bardzo klei.

4 Z wyrobionego ciasta formujemy małe lub średnie kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Dla ładnego efektu wizualnego (i chyba trochę lepszego smażenia) warto lekko ponacinać kotlety nożem w kratkę. Teraz nie pozostaje już nic innego jak smażenie i podawanie.

5 Kotlety można jeść same, z surówką, sałatką lub jakimś sosem, np. pomidorowym czy pieczarkowym.

Uwagi i wariacje

  • Opcjonalnie można dodać posiekany koperek lub szczypiorek. Lub też drobno posiekaną cebulkę.
  • Mąka standardowo typu 450, jednak spokojnie wyjdzie na chlebowej 550-650. Zachęcamy do eksperymentowania również z razową i orkiszową.
  • Kiedyś byłem fanem dodawania dużej ilości mąki, jednak teraz ją redukuję, głównie ze względów zdrowotnych.
  • Jak ktoś unika bułki tartej, można panierować np. w zmielonych płatkach owsianych.
  • Inny ciekawy acz niezbyt zdrowy dodatek smakowy to Vegeta/Kucharek (dla tych którzy tolerują glutaminian sodu i duże ilości soli w kuchni ;)).
Kotlety ziemniaczane - zdjęcie gotowej potrawy

Kotlety ziemniaczane z buraczkami

Inne nazwy

  • Kotlety z ziemniaków
  • Kotlety z gotowanych ziemniaków