Proste przepisy wegetariańskie

Krem soczewicowo-pomidorowy

Soczewicowo-pomidorowy krem to dobra i sycąca odmiana od rzadkich zup

Krem soczewicowo-pomidorowy - potrzebne składniki

soczewica czerwona

pomidory (przykładowo 4 pomidory na 100-150g soczewicy)

czosnek (1-2 ząbki)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz

oliwa

chleb tostowy lub zwykły

[blender]

[toster]

Krem soczewicowo-pomidorowy - jak zrobić?

1 Pomidory obieramy (pamiętając o możliwości nacięcia i sparzenia), a następnie pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy na mniejsze lub większe kawałki (można rozdrabniać również podczas duszenia).

2 Soczewicę płuczemy używając sitka z bardzo drobnymi oczkami.

3 Rozgrzewamy patelnię z oliwą, do której wkrajamy połówki ząbków czosnku. Po chwili wrzucamy pomidory, które prószymy solą.

4 Lekko podsmażamy i dodajemy soczewicę, również lekko dosalając. Po lekkim podprażeniu trzeba dodać trochę wody i rozpoczynamy duszenie, aż do miękkości soczewicy (jednak nie musi się ona rozlecieć).

5 Podczas duszenia od czasu do czasu mieszamy i kontrolujemy poziom tłuszczu dolewając wody i oliwy. W tym czasie również przyprawiamy pieprzem, bazylią, ewentualnie dosalamy. Gęstość jest sprawą dość dowolną, trzeba tylko adekwatnie przyprawić. My wolimy gęste, co chyba widać na załączonym obrazku.

6 Na koniec trzeba potraktować potrawę blenderem ręcznym, aby uzyskać odpowiedni krem. Najlepiej podawać wykładając na jednego albo dwa tosty. Można przyozdobić natką pietruszki, szczypiorkiem lub pokrojonymi oliwkami.

Wariacje i uwagi

  • Jeśli nie posiadamy blendera, można spróbować dłużej dusić aż się wszystko samo rozleci. Lub po prostu zamiast jednolitego kremu zjeść gęstą zupę.
  • Fani kuchni śródziemnomorskiej mogą dodać trochę oliwek przed miksowaniem.
  • „Gluty” z pomidorów można zostawić, ale wtedy będzie bardziej kwaśno.

Inne nazwy

  • Krem z pomidorów i soczewicy
  • Zupa-krem soczewicowo pomidorowa

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bezmleczna; niskocukrowa; wegańskie;

No comments

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *