Proste przepisy wegetariańskie

Krokiety z kapustą i grzybami

Przygotowanie krokietów jest nieco pracochłonne, ale efekt końcowy jest tego warty. Można się nimi zajadać przez parę dni.

Krokiety z kapustą i grzybami - potrzebne składniki

naleśniki

kiszona kapusta

suszone grzyby np. podgrzybki (moczone przynajmniej 2-3 godziny, najlepiej na noc)

pieczarki (jeśli nie mamy suszonych grzybów)

cebula

jajka (najlepiej ekologiczne)

bułka tarta, zmielone płatki lub inna panierka

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy)

Krokiety z kapustą i grzybami - jak zrobić?

1 Grzyby gotujemy około dwóch godzin, aż zmiękną (jeśli chcesz zastosować pieczarki – sprawdź uwagi na dole).

2 Kapustę warto przepłukać. Następnie gotujemy przynajmniej godzinę lub dłużej — aż przestanie być bardzo kwaśna. Można tutaj sobie pomóc, zmieniając wodę (np. po 40 minutach gotowania), co pozwoli na szybsze pozbycie się kwaśnego smaku.

3 W czasie gotowania kapusty i grzybów można przygotować naleśniki (zobacz przepis).

4 Gotowe grzyby odcedzamy i mielimy blenderem lub maszynką. Alternatywnie możemy je posiekać drobno nożem. Kapustę studzimy i kroimy, tak żeby nie było długich „nitek”.

5 Cebulę kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na patelni. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w naczyniu, a następnie solimy i pieprzymy.

6 Teraz można już przejść do składania i panierowania. Farsz wykładamy mniej więcej na połowę (tę z naszej strony) naleśnika, zostawiając marginesy. Boki składamy do środka i całość zwijamy w rurkę. Krokieta maczamy w rozmieszanym i posolonym jajku, a następnie obtaczamy w bułce lub innej panierce. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich możliwych stron.

7 Podawać można z barszczem czerwonym do popijania lub maczania.

Wariacje i uwagi

  • Zamiast grzybów suszonych można użyć pieczarek. Odpada wtedy gotowanie, wystarczy je podsmażyć razem z cebulą. Zyskujemy czas, oszczędzamy pieniądze, tracimy trochę na smaku.
  • Podczas zwijania w rurkę, można „skleić” naleśnik poprzez posmarowanie wewnętrznej krawędzi jajkiem (na tej zasadzie jak zakleja się kopertę). Powinno się ładnie „zesmażyć” ze sobą.
  • Przygotowanie farszu jest dość czasochłonne, dlatego warto zrobić go dużo i nadmiarową porcję zamrozić do późniejszego wykorzystania. Taki farsz oczywiście można później wykorzystać do innego celu, np. pierogów.
  • Krokiety można również smażyć na głębokim tłuszczu. Bardzo równo się wtedy obsmażają, ładniej wyglądają, ale też nasiąkają tłuszczem i są bardziej niezdrowe.
  • Do farszu warto dodać majeranku, aby nieco zniwelować jego ciężkostrawność.

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
niskocukrowa;

No comments

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *