Proste przepisy wegetariańskie

Łazanki z kiszoną kapustą

Bardziej pracochłonna wersja łazanek, ale za to bardzo pożywna. W wersji maks zapiekana z serem.

Łazanki z kiszoną kapustą - potrzebne składniki

makaron łazanki

kapusta kiszona

grzyby suszone lub pieczarki

cebula

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy, ew. masło klarowane lub zwykły olej)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz

Łazanki z kiszoną kapustą - jak zrobić?

1 Kapustę gotujemy przez 2-3 godziny, zmieniając 2-3 razy wodę, żeby nie była zbyt kwaśna.

2 Grzyby suszone moczymy około 2 godzin. Kapustę odcedzamy i w miarę drobno kroimy. Namoczone grzyby również drobno kroimy lub mielimy blenderem.

3 Nastawiamy makaron w osolonej wodzie, do której dolewamy odrobinę oleju, żeby się nie sklejało. Cebulę kroimy na małe piórka i podsmażamy na tłuszczu. Mieszamy wszystko: kapustę, grzyby i cebulę. Całość solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy.

4 Następnie dodajemy odcedzony makaron, mieszamy ponownie i podajemy.

Uwagi i wariacje

  • Zamiast grzybów suszonych możemy użyć pieczarek. Oczywiście odpada wtedy namaczanie, a zamiast tego drobno pokrojone grzyby podsmażamy razem z cebulą.
  • Do gotowej potrawy możemy dodać startego żółtego sera i zapiec wszystko w piekarniku. Alternatywnie możemy łazanki posypać odrobiną drobno startego żółtego sera.

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bezmleczna; niskocukrowa; wegańskie;

No comments

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *