Łazanki ze świeżą kapustą

 

Potrzebne składniki

  • makaron typu łazanki
  • mała główka kapusty białej (lub połowa dużej)
  • duża cebula (lub kilka cebul)
  • sól i pieprz
  • majeranek i/lub kminek (opcjonalnie)
  • olej (lub inny tłuszcz do smażenia)

Przepis podstawowy

Nastawiamy wodę na makaron, który później gotujemy wg instrukcji z opakowania.

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i drobno szatkujemy. Cebulę kroimy na małe piórka. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (lub w dużym rondlu) i podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy kapustę. Zalewamy niewielką ilością wody i dusimy, najlepiej pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy kapusta zmięknie możemy doprawić też ziołami.

Do kapusty dodajemy makaron i jeszcze chwilę razem podgrzewamy. Wykładamy na talerze. Można delikatnie posypać słodką papryką dla lepszego efektu wizualnego.