Proste przepisy wegetariańskie

Leczo wegetariańskie

Wegetariańska wersja węgierskiego, paprykowego przysmaku

Leczo wegetariańskie - potrzebne składniki

papryka (przede wszystkim czerwona, ale żółta i zielona też może być)

pomidory

cebula

pieczarki

cukinia (opcjonalnie)

kapusta pekińska (opcjonalnie)

papryka słodka (przyprawa)

chili lub pieprz cayenne

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy)

Leczo wegetariańskie - jak zrobić?

1 Wszystkie warzywa myjemy. Z pomidorów pozbywamy się skórek i gniazd nasiennych.

2 Wszystkie warzywa kroimy w niedużą kostkę lub płaskie prostokąty.

3 W odrobinie tłuszczu podduszamy cebulę i pieczarki, następnie dodajemy resztę warzyw i zalewamy wodą, żeby przykryło warzywa. Dusimy pod przykryciem około pół godziny.

4 Doprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością papryki słodkiej, szczyptą chili. Mieszamy, podduszamy chwilę i gotowe.

5 Bardzo dobrze smakuje ze świeżym, najlepiej ciemnym, pieczywem.

Uwagi i wariacje

  • Warzywa, poza pomidorami i papryką, są dość dowolne. Jednak powinno być sporo różnych rodzajów.
  • Jeśli mamy za mało świeżych pomidorów (lub gdy nam się spieszy) możemy użyć pomidorów z puszki i/lub koncentratu pomidorowego.
  • Leczo powinno być w miarę gęste dzięki odparowaniu wody. Jeśli jednak wyjdzie nam rzadkie można skonsumować jako smaczną zupę.
  • Z warzyw można jeszcze wypróbować bakłażana, jednak chyba warto go na surowo lekko posolić i chwilę poczekać, żeby „wypuścił goryczkę”.

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; bezmleczna; niskocukrowa; wegańskie;

2 komentarze

  1. Monika napisał(a):

    Nie wiem po co tyle tej wody, ja dodałam dosłownie 1\6 szklanki, żeby się nie przypalało (można dodać olej, ale z wodą lżejsze). Generalnie jednak wyszło baaaaaaardzo dobre! 90% smaku to dobrze dobrane przyprawy :)

  2. oliveoil napisał(a):

    Witam, ja też robię leczo według swojego pomysłu i je po prostu uwielbiam. nie wiem czy wiecie, ale można go dodawać do jajecznicy – to u nas rodzinna tradycja
    moje leczo: http://taniecswietegowita.blogspot.com/2012/08/leczo-wegetarianskie.html

    Takie leczo można też przechowywać i zajadać się nim w zimie!!

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *