Proste przepisy wegetariańskie

Makaron z ricottą i szpinakiem

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; niskocukrowa;

Prosty, szybki i sycący makaron dla fanów szpinaku, nabiału i kreatywności.

Podane proporcje to tylko propozycja wynikająca w dużej mierze z opakowań jakich używamy, spokojnie można je trochę nagiąć. Z tych podanych powinny wyjść 3-4 porcje.

Makaron z ricottą i szpinakiem - potrzebne składniki

szpinak  (450g)

makaron penne lub inny twardawy, może być bezglutenowy (300g)

ricotta (250g)

śmietana (2 łyżki)

pomidorki koktajlowe

awokado (opcjonalnie)

czosnek (1-2 ząbki)

gałka muszkatołowa (opcjonalnie)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy, ew. masło klarowane lub zwykły olej)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz (opcjonalnie)

Makaron z ricottą i szpinakiem - jak zrobić?

1 W rondelku roztapiamy masło lub podgrzewamy olej, a następnie podsmażamy w nim szpinak. Gdy już będzie bardziej miękki dodajemy ricottę i śmietanę oraz wyciskamy czosnek. Dusimy kilka minut w międzyczasie przyprawiając solą, pieprzem i ew. gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy.

2 W międzyczasie gotujemy makaron wg instrukcji z opakowania.

3 Pomidorki myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki, zależnie od tego jak są duże. Ich ilość to zupełnie kwestia gustu. Dodatkowo możemy pokroić w kostkę awokado.

4 Odcedzamy makaron i na talerz wykładamy wszystkie składniki i zjadamy!

Uwagi i wariacje

  • Dodanie awokado szczególnie polecamy osobom, które chciałby się bardziej tą potrawą nasycić.
  • Pomidorki i awokado można podać w miseczkach, żeby każdy mógł sobie dokładać wedle własnego uznania.
  • Jeśli ktoś lubi delikatne smaki to można zrezygnować z pomidorków koktajlowych.
  • Do szpinaku można również dodać posiekane orzechy ziemne niesolone, włoskie, piniowe lub inne.

Inne nazwy

  • Makaron ze szpinakiem, ricottą, pomidorami i awokado
  • Makaron z serem ricotta i szpinakiem

Masz jakieś pytania, uwagi lub chcesz się pochwalić jak wyszło? Napisz o tym w komentarzu! :)

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *