Makaron z pesto

Makaron z sosem pesto

Potrzebne składniki

  • makaron (najlepiej spaghetti)
  • sos pesto (własny lub kupowany)
  • pomidorki koktajlowe
  • sól
  • oliwki (opcjonalnie)

Przepis podstawowy

Przepis jest bardzo prosty: makaron gotujemy w osolonej wodzie, pomidorki kroimy w ćwiartki lub ósemki (zależnie od ich wielkości). Pesto przygotowujemy wg naszego przepisu lub używamy kupowanego. Po odcedzeniu makaronu mieszamy wszystko razem ze sobą. Opcjonalnie możemy dodać pokrojone (lub nie) oliwki.

Trudniejszy w tym przepisie jest dobór składników, od którego wyjątkowo dużo zależy. Dlatego warto wybrać jakiś nie najtańszy makaron i sprawdzone pomidorki. Pesto polecamy zrobić samemu z natki pietruszki lub bazylii, ewentualnie kupić tzw. świeże (w odróżnieniu od tych słoikowych, które mają bardzo długą datę przydatności do spożycia).

Uwagi i wariacje

  • W tym przypadku polecamy dokładnie przypilnować makaron żeby się nie posklejał i żeby go ugotować al dente.
  • Jednym z chyba niewielu miejsc gdzie można kupić naszym zdaniem dobre świeże pesto jest Lidl (małe pojemniczki po około 3 PLN).
  • Gdy brakuje pomidorków koktajlowych można użyć zwykłych, tylko wtedy najlepiej je obrać, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.

Inne nazwy

  • Spaghetti z pesto
  • Makaron z sosem pesto