Proste przepisy wegetariańskie

Makaron z pesto

Prosty włoski obiad, który może zupełnie różnie smakować zależnie od tego czy wybierzemy dobre składniki.

makaron_z_pesto_1_1400

Potrzebne składniki

  • makaron (najlepiej spaghetti)
  • sos pesto (własny lub kupowany)
  • pomidorki koktajlowe
  • sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)
  • oliwki (opcjonalnie)

Przepis podstawowy

Przepis (czy też propozycja podania) jest bardzo prosty: makaron gotujemy w osolonej wodzie, pomidorki kroimy w ćwiartki lub ósemki (zależnie od ich wielkości). Pesto przygotowujemy wg naszego przepisu lub używamy kupowanego. Po odcedzeniu makaronu mieszamy wszystko razem ze sobą. Opcjonalnie możemy dodać pokrojone (lub nie) oliwki.

Trudniejszy w tym przepisie jest dobór składników, od którego wyjątkowo dużo zależy. Dlatego warto wybrać jakiś nie najtańszy makaron i sprawdzone pomidorki. Pesto polecamy zrobić samemu z natki pietruszki lub bazylii, ewentualnie kupić tzw. świeże (w odróżnieniu od tych słoikowych, które mają bardzo długą datę przydatności do spożycia).

Uwagi i wariacje

  • W tym przypadku polecamy dokładnie przypilnować makaron żeby się nie posklejał i żeby go ugotować al dente.
  • Jednym z chyba niewielu miejsc gdzie można kupić świeże pesto jest Lidl (małe pojemniczki po około 3 PLN).
  • Gdy brakuje pomidorków koktajlowych można użyć zwykłych, tylko wtedy najlepiej je obrać, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
  • Dodatkowo makaron można posypać startym żółtym serem lub posiekanymi orzechami, a także polać oliwą.

Inne nazwy

  • Spaghetti z pesto
  • Makaron z sosem pesto