Proste przepisy wegetariańskie

Makaron z pesto

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; bezmleczna; niskocukrowa; wegańskie;

Prosty włoski obiad, który może zupełnie różnie smakować zależnie od tego czy wybierzemy dobre składniki.

makaron_z_pesto_1_1400

Makaron z pesto - potrzebne składniki

makaron (najlepiej spaghetti, może być bezglutenowy)

sos pesto (własny lub kupowany)

pomidorki koktajlowe

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

oliwki (opcjonalnie)

Makaron z pesto - jak zrobić?

1 Przepis (czy też propozycja podania) jest bardzo prosty: makaron gotujemy w osolonej wodzie, pomidorki kroimy w ćwiartki lub ósemki (zależnie od ich wielkości).

2 Pesto przygotowujemy wg naszego przepisu lub używamy kupowanego.

3 Po odcedzeniu makaronu mieszamy wszystko razem ze sobą. Opcjonalnie możemy dodać pokrojone (lub nie) oliwki.

4 Trudniejszy w tym przepisie jest dobór składników, od którego wyjątkowo dużo zależy. Dlatego warto wybrać jakiś nie najtańszy makaron i sprawdzone pomidorki. Pesto polecamy zrobić samemu z natki pietruszki lub bazylii, ewentualnie kupić tzw. świeże (w odróżnieniu od tych słoikowych, które mają bardzo długą datę przydatności do spożycia).

Uwagi i wariacje

  • W tym przypadku polecamy dokładnie przypilnować makaron żeby się nie posklejał i żeby go ugotować al dente.
  • Jednym z chyba niewielu miejsc gdzie można kupić świeże pesto jest Lidl (małe pojemniczki po około 3 PLN).
  • Gdy brakuje pomidorków koktajlowych można użyć zwykłych, tylko wtedy najlepiej je obrać, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
  • Dodatkowo makaron można posypać startym żółtym serem lub posiekanymi orzechami, a także polać oliwą.

Inne nazwy

  • Spaghetti z pesto
  • Makaron z sosem pesto

Masz jakieś pytania, uwagi lub chcesz się pochwalić jak wyszło? Napisz o tym w komentarzu! :)

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *