Proste przepisy wegetariańskie

Makaron z soczewicą po indyjsku

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; bezmleczna; niskocukrowa; wegańskie;

Pełnowartościowy posiłek z makaronem doprawiony indyjskim aromatem

Makaron z soczewicą po indyjsku - potrzebne składniki

makaron (np. dowolne penne, może być bezglutenowe lub razowe)

soczewica czerwona (np. 100g)

cukinia, brokuł lub kalafior

tłuszcz do smażenia (najlpiej olej kokosowy)

cebulka (np. 1 średnia)

szczypiorek

imbir

czosnek (1-2 ząbki)

chilli (przyprawa)

kurkuma

sól (najlepiej himalaska lub kłodawska)

Makaron z soczewicą po indyjsku - jak zrobić?

1 Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

2 Cukinię/brokuła/kalafiora myjemy i kroimy w średnią kostkę.

3 Soczewicę płuczemy. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem i podsmażamy do złoty kolor, pilnując aby się nie przypaliło.

4 Przyprawiamy kurkumą, imbirem, szczyptą chili i wyciśniętym czosnkiem. Jeszcze chwilę podsmażamy i wsypujemy soczewicę. Po wymieszaniu wlewamy wodę, aby lekko zakryło naszą strawę.

5 Soczewica powinna dusić się około 20 minut do miękkości. Około 10 minut przed końcem dorzucamy cukinię/brokuła/kalafiora i dosalamy. Gdy warzywa będą miękkie, mieszamy je z ugotowanym makaronem i podajemy.

Uwagi i wariacje

  • Dość ważne jest, aby nie przesadzić z ilością wody, ponieważ ciężko ją na końcu odparować. Dlatego lepiej jest dolewać brakującą w czasie duszenia, niż wlać na zapas.
  • Najważniejszymi przyprawami w tym przepisie jest imbir i kurkuma (oraz standardowo sól), więc od biedy można chili i czosnek pominąć, ale tych dwóch nie.
  • Z imbirem i kurkumą lepiej nie przesadzić, bo potrawa może być nieprzyjemnie gorzka.
  • Nie ma przeciwwskazań, żeby użyć wszystkich 3 warzyw jednocześnie, tj. brokuła, kalafiora i cukinii.
  • Gdy nie mamy soczewicy czerwonej, można użyć innej, ale wtedy nie wyjdzie nam konsystencja gęstego sosu / pasty.

Inne nazwy

  • Makaron z soczewicą
  • Soczewica z makaronem i cukinią
  • Soczewica z makaronem i brokułem
  • Soczewica z makaronem i kalafiorem

2 komentarze

  1. Skowytka napisał(a):

    Witam :) Przez Wielki Post postanowiłam nie jeść mięsa i zaczęłam eksperymentować z kuchnią wegetariańską. Ugotowałam tą potrawę i na prawdę mi smakowała :) Użyłam tylko zielonej soczewicy, bo sprzedawca się nie przyznał, jaką ma, haha. Jest to coś innego niż do tej pory się żywiłam.

  2. Julia napisał(a):

    Soczewica jest świetnym „wypełniaczem” do sosów – zamiast mąki czy coś:) jest smaczniejsza i zdrowsza. Przepis polecam – jedzonko pyszne!!!

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *