Proste przepisy wegetariańskie

Makaron z sosem szpinakowo-mlecznym

Ten przepis można dostosować do następujących diet:

Makaron z delikatnym i aromatycznym sosem szpinakowym

Potrzebne składniki

  • makaron (np. cienkie penne)
  • szpinak mrożony lub świeży
  • śmietana (np. 18%)
  • mleko
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • czosnek (opcjonalnie)

Przepis podstawowy

Makron gotujemy w osolonej wodzie.

Szpinak siekamy/rozmrażamy i wrzucamy do rondla. Przyprawiamy gałką muszkatołową i możemy wycisnąć trochę czosnku. Dodajemy trochę śmietany (dla gęstości) i trochę więcej mleka (dla smaku i aromatu). Przyprawiamy solą i pieprzem. Próbujemy czy dobre i ewentualnie zmieniamy proporcje. Chwilę jeszcze dusimy, a potem mieszamy z makaronem i podajemy.

Uwagi i wariacje

  • Podany makaron można posypać trochę parmezanem lub zwykłym żółtym serem.

Inne nazwy

  • Makaron z sosem śmietanowo-szpinakowym
  • Makaron ze szpinakiem

2 komentarze

  1. Ratri napisał(a):

    Przepyszne danie, a przede wszystkim w sam raz na szybki obiad :)

  2. zuraw77 napisał(a):

    rewelacja! polecam!

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *