Proste przepisy wegetariańskie

Makaron z truskawkami

Pyszny obiad owocowy, absolutny mus w sezonie truskawkowym

Makaron z truskawkami - potrzebne składniki

makaron (dowolny makaron, może być bezglutenowy)

świeże truskawki (ewentualnie ze słoika)

cukier (może nie być potrzebny, jeśli mamy bardzo słodkie truskawki, można też zastąpić ksylitolem czy erytrolem)

śmietana (opcjonalnie)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

Makaron z truskawkami - jak zrobić?

1 Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a następnie chłodzimy przez odczekanie lub przelanie zimną wodą (zależnie od tego czy nam się spieszy, chociaż na niektóre makarony trzeba uważać, żeby się nie posklejały).

2 Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy i rozgniatamy widelcem lub miksujemy blenderem (w tym przypadku polecamy polecamy pozostawiać trochę małych kawałków). Następnie mieszamy je z mniejszą lub większą ilością cukru, zależnie jak bardzo nasze truskawki są słodkie. Opcjonalnie można dodać trochę śmietany.

3 Wylewamy „sos truskawkowy” na makaron i zjadamy.

Uwagi i wariacje

  • Zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego.
  • Poza sezonem można użyć truskawek mrożonych, będzie „prawie” tak samo smaczne.

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
wegańskie;

No comments

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *