Proste przepisy wegetariańskie

Makaron ze śmietaną/jogurtem i dżemem owocowym

Proste połączenie makaronu, nabiału i owoców dające bardzo dużo możliwych kombinacji smakowych

Makaron ze śmietaną/jogurtem i dżemem owocowym - potrzebne składniki

makaron (spaghetti, muszelki lub inny miękki)

jogurt naturalny lub śmietana 12-18%

dżem owocowy (raczej słodki)

świeże owoce (opcjonalnie)

Makaron ze śmietaną/jogurtem i dżemem owocowym - jak zrobić?

1 Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Warto dodać łyżkę oleju lub oliwy, żeby zminimalizować sklejanie podczas gotowania.

2 Po odcedzeniu można krótko przelać wodą, żeby się nie kleił. Odstawić na chwilę do przestygnięcia, żeby nie był gorący (można też poczekać do całkowitego schłodzenia).

3 Dodatek przygotowujemy poprzez wymieszanie śmietany lub jogurtu naturalnego z dżemem owocowym wybranego smaku (dobrze powinny pasować: truskawkowy, wiśniowy, morelowy, brzoskwiniowy). Opcjonalnie możemy pokrajać w kostkę lub plasterki jakieś świeże owoce, np. banany, truskawki czy ananasa. Mieszamy wszystko razem i gotowe.

Uwagi i wariacje

  • Zamiast dżemu można użyć zmiksowanych owoców lub syropu owocowego.
  • Dlaczego nie użyć jogurtu owocowego? Można, sprawa będzie jeszcze bardziej prosta. Tyle, że jogurty owocowe zwykle posiadają jakieś mniej lub bardziej podejrzane dodatki, dlatego pozostawiamy do własnej oceny.
  • Zamiast jogurtu czy śmietany można próbować z kefirem albo maślanką.
  • Idealnie byłoby użyć dżemu domowej roboty o konsystencji trochę rzadszej niż te sklepowe.
  • Testowałem makaron z serkiem homogenizowanym, był zjadliwy ale smakowo bez rewelacji.
  • Taki posiłek jest dość lekki, dlatego może być bezpieczny do spożycia przed treningiem.

Inne nazwy

  • Makaron z owocami
  • Spaghetti z jogurtem owocowym

Ten przepis można dostosować do następujących diet:

No comments

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *