Proste przepisy wegetariańskie

Makaron ze szpinakiem, soczewicą i pieczarkami

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; bezmleczna; niskocukrowa; wegańskie;

Pożywny i smaczny obiad wegański

Makaron ze szpinakiem, soczewicą i pieczarkami - potrzebne składniki

makaron penne zwykły lub bezglutenowy (np. kukurydziany)

soczewica czerwona (ostatecznie zielona)

pieczarki

szpinak (najprościej szatkowany z mrożonki)

cebula

czosnek

gałka muszkatołowa

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz

tłuszcz do podsmażenia (najlepiej olej kokosowy)

Makaron ze szpinakiem, soczewicą i pieczarkami - jak zrobić?

1 Soczewicę opłukać po bieżącą wodą na sitku z drobnymi oczkami.

2 Cebulę pokroić w małą kostkę, pieczarki w plasterki. Podsmażyć jedno i drugie w rondlu na oleju. Po paru minutach wrzucić szpinak, soczewicę i wycisnąć (lub zetrzeć) 1-2 ząbki czosnku. Posolić, popieprzyć i przyprawić gałką muszkatołową (ważna przyprawa dla szpinaku).

3 W międzyczasie nastawić wodę na makaron.

4 Warzywa zalać wodą, do przykrycia wszystkich składników. Dusić, pilnując poziomu wody, gdyż soczewica sporo wchłania. Strawa jest gotowa, gdy soczewica stanie się miękka (około 15 min).

5 W czasie tych przygotowań gotujemy makaron (jak zwykle pamiętamy posoleniu wody). Wspominamy o tym osobno, ze względu na różne czasy gotowania różnych makaronów.

6 Gdy wszystko gotowe — mieszamy ze sobą makaron z soczewicą i podajemy.

Uwagi i wariacje

  • Proporcji pomiędzy szpinakiem, pieczarkami, soczewicą i cebulą nie podajemy, gdyż jest to tutaj kwestia własnego gustu.
  • Zamiast soczewicy czerwonej można użyć zielonej, ale wtedy dłużej się gotuje (tak 2 razy) i niekoniecznie będzie chciało się rozlecieć. I chyba jest trochę mniej smaczne.
  • Makaron, oczywiście, nie musi być penne, ale najlepiej żeby był twardawy i rurkowaty.
  • W wersji bardziej zdrowej polecamy makaron penne „pełne ziarno”, orkiszowy czy żytni.
  • Zdjęcia prezentują akurat mniej zalecaną wersję, czyli z zieloną soczewicą.
  • Taki makaron z soczewicą bardzo dobrze smakuje następnego dnia, dlatego świetnie nadaje się np. jako danie do pracy.

2 komentarze

  1. Zuzol napisał(a):

    Re we la cja!! Pomimo, iż nie podano w przepisie proporcji poszczególnych składników – co dla tak „wybornego” kucharza jak ja to duuuże utrudnienie, pokusiłam się o próbę upichcenia i nie żałuję ;)

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *