Proste przepisy wegetariańskie

Marchewka duszona

Słodkawy dodatek do obiadu posiadający tyle zwolenników co przeciwników

marchewka_duszona_2_1400

Marchewka duszona - potrzebne składniki

marchew

masło (może być klarowane)

mąka ziemniaczana (ew. zwykła)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

cukier, ksylitol lub erytlor (opcjonalnie, jeśli sama marchew nie jest wystarczająco słodka)

Marchewka duszona - jak zrobić?

1 Marchew myjemy, obieramy (no chyba, że nie ma z czego) i kroimy w niewielką kostkę.

2 W garnku roztapiamy masło (tyle żeby zakryć dno), wrzucamy marchew i chwilkę podsmażamy. Następnie zalewamy wodą trochę ponad poziom marchwi i dusimy (najlepiej pod przykryciem, będzie szybciej).

3 Gdy marchew zacznie rozmiękać, dodajemy trochę soli, ale tylko tyle, żeby wydobyć jej smak, a nie zrobić słonej potrawy. Następnie dosypujemy cukru, zależnie od słodkości marchwi i własnych upodobań (zwykle marchew poza sezonem trzeba dosładzać). Typowo nasza marchewka duszona jest wyraźnie słodkawa.

4 Gdy już marchew będzie miękka, oprószamy ją niewielką ilością mąki ziemniaczanej (najlepiej przez małe sitko, żeby uniknąć grudek) i dobrze mieszamy, aby z pozostałej wody zrobił się lekko gęstawy sosik. Dusimy jeszcze parę 2-3 minuty i gotowe. Duszoną marchewkę można udekorować wybraną przez siebie zieleniną, np. koperkiem.

Uwagi i wariacje

  • Sypiąc cukier, należy mieć na uwadze jaką mamy marchew. Z domowego ogródka może być dużo słodsza (i o niebo lepsza na surowo), natomiast supermarketowa może wymagać mocniejszego posłodzenia.
  • Duszona marchew bardzo dobrze pasuje do obiadu z udziałem gotowanych ziemniaków.
  • Marchewkę można przygotować z groszkiem i/lub cebulą, my jednak trzymamy się tej prostej i smacznej wersji.
  • Jeśli przesadzimy z wodą, można jej trochę odlać pod końiec duszenia przed dosypaniem mąki.

Inne nazwy

  • Marchewka duszona na maśle
  • Duszona marchew do obiadu