Proste przepisy wegetariańskie

Marchewka duszona

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; bezmleczna;

Duszona marchew to dodatek do obiadu posiadający tyle zwolenników co przeciwników. Ja należę do tych pierwszych. :)

Marchewka duszona - potrzebne składniki

marchew

masło (może być klarowane)

mąka ziemniaczana (ew. zwykła)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

cukier, ksylitol lub erytlor (opcjonalnie, jeśli sama marchew nie jest wystarczająco słodka)

Marchewka duszona - jak zrobić?

1 Marchew myjemy, obieramy (no chyba, że nie ma z czego) i kroimy w niewielką kostkę.

2 W garnku roztapiamy masło (tyle żeby zakryć dno), wrzucamy marchew i chwilkę podsmażamy. Następnie zalewamy wodą trochę ponad poziom marchwi i dusimy (najlepiej pod przykryciem, będzie szybciej).

3 Gdy marchew zacznie rozmiękać, dodajemy trochę soli, ale tylko tyle, żeby wydobyć jej smak, a nie zrobić słonej potrawy. Następnie dosypujemy cukru, zależnie od słodkości marchwi i własnych upodobań (zwykle marchew poza sezonem trzeba dosładzać). Typowo nasza marchewka duszona jest wyraźnie słodkawa.

4 Gdy już marchew będzie miękka, oprószamy ją niewielką ilością mąki ziemniaczanej (najlepiej przez małe sitko, żeby uniknąć grudek) i dobrze mieszamy, aby z pozostałej wody zrobił się lekko gęstawy sosik. Dusimy jeszcze parę 2-3 minuty i gotowe. Duszoną marchewkę można udekorować wybraną przez siebie zieleniną, np. koperkiem.

Uwagi i wariacje

  • Sypiąc cukier, należy mieć na uwadze jaką mamy marchew. Z domowego ogródka może być dużo słodsza (i o niebo lepsza na surowo), natomiast supermarketowa może wymagać mocniejszego posłodzenia.
  • Duszona marchew bardzo dobrze pasuje do obiadu z udziałem gotowanych ziemniaków.
  • Marchewkę można przygotować z groszkiem i/lub cebulą, my jednak trzymamy się tej prostej i smacznej wersji.
  • Jeśli przesadzimy z wodą, można jej trochę odlać pod końiec duszenia przed dosypaniem mąki.

Inne nazwy

  • Marchewka duszona na maśle
  • Duszona marchew do obiadu

26 komentarzy

  1. mat napisał(a):

    uwielbiam marchewkę w tym wydaniu :)

  2. plk napisał(a):

    właśnie ją robię, ale na „oko czuć” że będzie dobra ” :P
    pozdrawiam

  3. Halina napisał(a):

    Ja do podgotowanej marchewki wrzucam jeszcze kilka ziemniaków,jak juz wszystki jest miekie to dopiero dodaje maki i wszystko razem ugniatam zeby były połaczone składniki
    na patelni smarze drobno pokrojony boczek i wlewam tłuszczyk i skwareczki do marchewki i lekko trzeba zamieszac . I życze smacznego pychotka :))

  4. Szeryf napisał(a):

    Marchewka wyszła znakomita :-)

  5. dawid napisał(a):

    To jest smak babuni

  6. dim110 napisał(a):

    czy masła ma być 1 czy 2 łyżeczki?

    • jami napisał(a):

      dim110: Masła powinno być tyle, żeby zakryć całe dno naczynia, a marchew mogła się w nim zacząć smażyć (a potem dusić). Celowo nie podajemy konkretnych wartości, ponieważ to zależy od naczynia i ilości marchwi.

      • kopia napisał(a):

        A ja robię tak.Gotuje marchew z odrobiną cukru,a gdy już jest ugotowana dodaje mąki a na koniec łyżeczkę masła i też jest dobra;)

  7. Radek napisał(a):

    witam. a ile wody?

    • sia napisał(a):

      Wody należy nalać tyle, żeby zakrywała całą marchewkę. W trakcie duszenia w razie konieczności zawsze można wody dolać. Jeśli nie przykrywamy garnka pokrywką można dolać od razu więcej wody, bo więcej nam jej wyparuje.

  8. ewa napisał(a):

    zrobilam, palce lizać

  9. mateusz napisał(a):

    Moja mama i babcia to gotują marchew i kroją w kostkę a potem na oleju smażą na patelni bez jakiejkolwiek podprawy w postaci wody mąki i masła.

  10. mehercle napisał(a):

    Zrobiłem, wyszło bardzo dobrze. Użyłem zwykłej mąki, na koniec dodałem groszek z puszki.
    Znowu się udało. Dziękuję.

  11. agus napisał(a):

    naprawdę świetny przepis, łatwy prosty i bardzo czytelny :)

  12. Yeshka napisał(a):

    Przed chwilą zrobiłam marchewkę wg tego przepisu i jest idealna! Wbrew pozorom nie tak łatwo osiągnąć pożądany smak, ale w końcu się udało :) Serdecznie dziękuję!

  13. DARIO napisał(a):

    PYCHOTKA :-)

  14. Betii napisał(a):

    Ja dodaję zamiast cukru miodu i doprawiam jeszcze gałką muszkatołową

  15. kinia16 napisał(a):

    Jestem w trakcie robienia , ale juz super wygląda…… Mniam :D

  16. martunia napisał(a):

    juz drugi raz zrobilam marchewke , jest swietna :) dzis z ziemniakami i jajkiem sadzonym mmm pycha :)))

  17. jammo napisał(a):

    Witam,czy można taką gotową już marchew na słodko wsadzić do słoików i zapasteryzować, tak aby potem można było tylko wysypać na rondel i podgrzac do obiadu.Mam dość dużo marchwi i myślałem o zrobieniu na zapas.

    • jami napisał(a):

      Podejrzewam że tak, chociaż nigdy nie próbowaliśmy. Jednak bałbym się o walory smakowe po czasie, chociaż mogę się mylić. :)

  18. isobelka napisał(a):

    pycha! moja ulubiona :)
    Dla ułatwienia sobie roboty najpierw marchew lekko podgotowuję w minimalnej ilości wody, żeby było ją łatwiej kroić

  19. Beata napisał(a):

    Robię podobną marchewkę, z tym , że wkrapiam trochę soku z cytryny, czasem dodaję jabłko i trochę śmietany.

  20. jula napisał(a):

    ja dodaje listek laurowy do takiej marchewki i jest aromacik.

  21. Magneto napisał(a):

    …właśnie robię marcheweczke z tego przepisu-wygląda przepysznie, a jaki zapaszek!

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *