Marchewka duszona

Potrzebne składniki

  • marchew
  • masło (ew. margaryna)
  • mąka ziemniaczana (ew. zwykła)
  • sól
  • cukier

Przepis podstawowy

Marchew myjemy, obieramy (no chyba, że nie ma z czego), kroimy w niewielką kostkę. W garnku roztapiamy masło (tyle żeby zakryć dno), wrzucamy marchew i chwilkę podsmażamy. Następnie zalewamy wodą trochę ponad poziom marchwi i dusimy (najlepiej pod przykryciem, będzie szybciej). Gdy marchew zacznie rozmiękać, dodajemy trochę soli, ale tylko tyle, żeby wydobyć jej smak, a nie zrobić słonej potrawy. Następnie dosypujemy cukru – zdecydowanie więcej niż soli – ale tutaj już musimy się kierować własnym smakiem. Typowo nasza marchewka duszona jest wyraźnie słodkawa.

Gdy już marchew będzie miękka, oprószamy ją niewielką ilością mąki ziemniaczanej (najlepiej przez małe sitko, żeby uniknąć grudek) i dobrze mieszamy, aby z pozostałej wody zrobił się lekko gęstawy sosik. Dusimy jeszcze parę 2-3 minuty i gotowe.

Uwagi i wariacje

  • Sypiąc cukier, należy mieć na uwadze jaką mamy marchew. Z domowego ogródka może być dużo słodsza (i o niebo lepsza na surowo), natomiast supermarketowa może wymagać mocniejszego posłodzenia.
  • Duszona marchew bardzo dobrze pasuje do obiadu z udziałem gotowanych ziemniaków.
  • Marchewkę można przygotować z groszkiem i/lub cebulą, my jednak trzymamy się tej prostej i smacznej wersji.
  • Jeśli przesadzimy z wodą, można jej trochę odlać przed dosypaniem mąki.

Inne nazwy

  • Marchewka duszona na maśle
Tagi: