Proste przepisy wegetariańskie

Marchewka i seler w curry z serkiem wiejskim

Warzywna potawka i niecodziennie wykorzystanie serka wiejskiego

Marchewka i seler w curry z serkiem wiejskim - potrzebne składniki

marchew

seler

cebula

serek wiejski

curry

papryka słodka

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz

chili

ziarna słonecznika (opcjonalnie)

pestki dyni (opcjonalnie)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy)

Marchewka i seler w curry z serkiem wiejskim - jak zrobić?

1 Selera trzemy na dużych oczkach, marchew można również tak zetrzeć lub pokrajać na płaskie kawałki. Cebulę kroimy w małą kostkę.

2 Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę. Gdy lekko rozmięknie, możemy dorzucić selera i marchewkę.

3 Dolewamy trochę wody i podduszamy (można też dodać tłuszczu i po prostu bardziej podsmażyć). W tym czasie można przyprawić solą, pieprzem, szczyptą chili, papryką słodką i, przede wszystkim, dużą ilością curry. Dusimy dopóki warzywa nie będą miękkie.

4 Najlepiej podawać z serkiem wiejskim (który zastępuje sos) i ugotowanym ryżem, tak jak na zdjęciu.

Uwagi i wariacje

  • Mieszankę warzywną można wzbogacić ziarnami łuskanego słonecznika lub pestkami dyni (dosypując je podczas duszenia, żeby lekko zmiękły).
  • Cebulę można podsmażyć na maśle, jeśli lubimy taki aromat.

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; niskocukrowa;

No comments

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *