Proste przepisy wegetariańskie

Mizeria

Klasyczny polski dodatek do obiadu z ogórków i śmietany

Mizeria - potrzebne składniki

ogórki

śmietana 12-18%

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz

koperek (opcjonalnie)

Mizeria - jak zrobić?

1 Przepis na jest bardzo prosty: myjemy i obieramy ogórki a następnie kroimy je w plasterki, solimy, mieszamy ze śmietaną, dodajemy pieprzu, ewentualnie posiekanego koperku i gotowe.

2 Jednak żeby mizeria była maksymalnie smaczna warto pamiętać o dwóch sprawach: 1) Im cieńsze plasterki tym lepiej smakują. 2) Po osoleniu pokrajanych ogórków warto odczekać, aż puszczą wodę, a następnie ją odlać, przed wymieszaniem ze śmietaną. Dzięki temu ogórki będą bardziej chrupiące.

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; niskocukrowa;

3 komentarze

  1. Ona napisał(a):

    Fajny przepis:)..ja dodaję jeszcze pod koniec trochę octu,a następnie odrobinę cukru.Wychodzi wyśmienita:).No i oczywiście najlepiej smakuje schłodzona.

  2. Maja napisał(a):

    Moja babcia po pokrojeniu ogorkow najpierw zawsze je parzyla wrzaca woda , twierdzac ze pozbywa sie goryczy w ogorkach i sa bardziej miekkie i lekkostrawne. ja tez zalewam wrzaca woda, odciskam od razu i faktycznie sa bardziej miekkie.

  3. szalap napisał(a):

    Bardzo proste, a zarazem najsmaczniejsze :). Moja mama właśnie taką przyrządza i sam tylko taką bym mógł zjeść. Świetny przepis.

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *