Mizeria - jak zrobić?
1 Przepis na jest bardzo prosty: myjemy i obieramy ogórki a następnie kroimy je w plasterki, solimy, mieszamy ze śmietaną, dodajemy pieprzu, ewentualnie posiekanego koperku i gotowe.
2 Jednak żeby mizeria była maksymalnie smaczna warto pamiętać o dwóch sprawach: 1) Im cieńsze plasterki tym lepiej smakują. 2) Po osoleniu pokrajanych ogórków warto odczekać, aż puszczą wodę, a następnie ją odlać, przed wymieszaniem ze śmietaną. Dzięki temu ogórki będą bardziej chrupiące.
Fajny przepis:)..ja dodaję jeszcze pod koniec trochę octu,a następnie odrobinę cukru.Wychodzi wyśmienita:).No i oczywiście najlepiej smakuje schłodzona.
Moja babcia po pokrojeniu ogorkow najpierw zawsze je parzyla wrzaca woda , twierdzac ze pozbywa sie goryczy w ogorkach i sa bardziej miekkie i lekkostrawne. ja tez zalewam wrzaca woda, odciskam od razu i faktycznie sa bardziej miekkie.
Bardzo proste, a zarazem najsmaczniejsze :). Moja mama właśnie taką przyrządza i sam tylko taką bym mógł zjeść. Świetny przepis.