Proste przepisy wegetariańskie

Młoda kapustka

Prostsza, gęstsza i wegetariańska alternatywa dla kapuśniaku. Wbrew nazwie, może być też zrobiona ze starszej kapusty, jednak wtedy gotowanie dłużej trwa.

Młoda kapustka - potrzebne składniki

główka młodej kapusty

pęczek koperku

mąka pszenna lub orkiszowa

koncentrat pomidorowy

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy, ew. masło klarowane lub zwykły olej)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz

kiełbaski sojowe (opcjonalnie)

rosołowa kostka warzywna (opcjonalnie)

Młoda kapustka - jak zrobić?

1 Kapustę obieramy z zewnętrznych (często brudnych) liści. Wycinamy głąb, a resztę szatkujemy ostrym nożem.

2 Następnie kapustę płuczemy, zalewamy w garnku wodą na 1 cm ponad wierzch  i zaczynamy gotować. Wrzucamy kostkę rosołową lub wysypujemy przyprawy typu sól, majeranek, pieprz, kurkuma, ziele angielskie czy liść laurowy.

3 Gotujemy aż zmięknie, mniej więcej 20-25 min. Przed końcem gotowania zmniejszamy ogień do minimum.

4 Teraz czas na przygotowanie zasmażki. Na patelnię wsypujemy 2 łyżki mąki i lekko ją podprażamy, aż zacznie się rumienić. Lekko ją przestudzamy i wlewamy na patelnię odrobinę zimnej wody. Mieszamy wszystko energicznie do uzyskania jednolitej, gęstej masy.

5 Wrzucamy zasmażkę do kapusty, mieszamy wszystko i gotujemy dodatkowe 5 min.

6 Opcjonalnie podsmażamy na patelni pokrojone w kostkę kiełbaski sojowe i dorzucamy je do garnka.

7 Na koniec do kapusty dorzucamy posiekany koperek, ewentualnie dosalamy lub dopieprzamy i gotowe.

Uwagi i wariacje

  • Z przygotowania zasmażki można zrezygnować. Smak się za bardzo nie zmieni, za to będziemy mieć w efekcie zupę.
  • Zamiast kiełbasek sojowych można też użyć wędliny sojowej, lub też tofu, chociaż tego ostatniego nie próbowaliśmy.
  • Jeśli komuś nie podchodzi aromat pomidorowy, można spokojnie zrezygnować z koncentratu. Otrzymamy wtedy tzw. „białą młodą kapustę”.
  • Do kapustki można również dodać podsmażoną cebulkę, szczególnie jeśli nie decydujemy się na dodawanie „mięsa” sojowego.

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bezmleczna; niskocukrowa; wegańskie;

No comments

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *