Proste przepisy wegetariańskie

Naleśniki z soczewicą

Naleśniki smakują wyśmienicie zarówno na słodko i jak i na słono. W połączeniu z soczewicą, wersja słona możne stanowić pełnoprawny obiad lub sycącą kolację.

Naleśniki z soczewicą - potrzebne składniki

naleśniki (dowolne, np. wg naszego przepisu)

soczewica czerwona (ewentualnie zielona)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz

papryka słodka

bazylia

Naleśniki z soczewicą - jak zrobić?

1 Naleśniki przygotować wg osobnego przepisu.

2 Soczewicę przepłukać i zagotować (może się lekko rozgotować). Odcedzić, ale też nie do samego końca, żeby nie było za sucho. Przyprawić właściwie wg własnego uznania, czyli np. papryką, bazylią, solą i pieprzem.

3 Naleśniki można spożywać po prostu wysmarowane soczewicą i zwinięte/złożone. Można też zrobić krokiety — obtaczając naleśnik z farszem soczewicowym w jajku oraz bułce, a następnie podsmażając.

Uwagi i wariacje

  • Zamiast zaproponowanych przypraw można zrobić werjsę indyjską — doprawiając soczewicę kurkumą i imbirem.
  • Przy skorzystaniu z soczewicy zielonej, należy pamiętać, że może ona wymagać trochę dłuższego gotowania i będzie bardziej twarda.
  • Krokiety soczewicowe można podać z jakimś sosem — przykładowo pomidorowym. Szczególnie w przypadku, gdy farsz wyjdzie nam zbyt suchy.

Inne nazwy

  • Krokiety soczewicowe
  • Naleśniki soczewicowe

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
niskocukrowa;

No comments

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *