Proste przepisy wegetariańskie

Naleśniki

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
niskocukrowa;

Kompletny przepis na idealne, klasyczne naleśniki

Naleśniki - potrzebne składniki

mleko

mąka pszenna (typ 450-720)

jajka (najlepiej ekologiczne)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy, masło klarowane, ostatecznie rzepakowy)

Naleśniki - jak zrobić?

1 Przy robieniu naleśników najważniejsza jest konsystencja ciasta, które powinno przypominać lejącą się śmietanę czy gęsty sok. Proporcje to mniej więcej szklanka mleka na szklankę mąki i jedno jajko, ale można je modyfikować, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. W samym przygotowywaniu nie ma dużej filozofii — wszystkie składniki miksujemy ze sobą (blenderem, mikserem lub ręcznie trzepaczką) i na końcu solimy.

2 Do smażenia musimy mieć rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Można to uzyskać rozlewając na niej olej równomiernie, po czym nadmiar trzeba odlać do naczynia lub też nalać kilka kropel i je rozsmarować pędzelkiem lub czymś z płaskim końcem (drewnianym lub plastikowym). Dobrze sprawdza się również specjalny spryskiwacz.

3 Naleśniki smażymy z obydwu stron, natłuszczając patelnię po każdym naleśniku.

4 Najszybszą metodą na odwracanie naleśników jest ich podrzucanie. Wbrew pozorom nie jest to trudne. Najpierw trzęsiemy patelnią na boki, aby upewnić się, że naleśnik nie przywiera (ewentualnie, można sobie tutaj podważyć boki np. widelcem). Podrzut to już sprawa dobrego wyczucia, trzeba spróbować żeby się nauczyć. Jednak lepiej podrzucać mocniej niż słabiej, ponieważ wtedy naleśnik zrobi kilka obrotów i najwyżej wyląduje na tej samej stronie, a nie złoży się w pół jak przy słabym rzucie. :-)

Uwagi i wariacje

  • Do ciasta można dodać sody oczyszczonej — naleśniki będą wtedy bardziej puszyste. Jest to szczególnie polecane, gdy mamy zamiar jeść je na słodko.
  • Do przygotowania ciasta można również użyć wody, ale nie więcej niż mleka (np. ¼ szklanki wody, ¾ szklanki mleka, szklanka mąki, jajko). Jednak naleśniki na samym mleku są lepsze.
  • Gdy akurat nie ma miksera na stanie, najlepiej jest do mąki i rozbitego jajka wlewamy odrobinę mleka i intensywnie mieszamy. Gdy masa będzie jednolita dolewamy resztę mleka i mieszamy ponownie. Dzięki takiemu zabiegowi zminimalizujemy powstawanie grudek.
  • Jeśli stosujemy olej kokosowy, który trzymamy w zimnym miejscu, można sobie kawałek wrzucić na lekko rozgrzaną patelnię tak aby się roztopił, a następnie przelać do miseczki. Potem już używać jak zwykłego oleju np. rozprowadzając go pędzelkiem silikonowym po patelni.

1 komentarz

  1. […] i na ciepło, i można przygotować tego większe ilości, są bezglutenowe placki lub klasyczne naleśniki. Można je zabrać do pracy, zjeść na śniadanie/obiad/kolację czy też […]

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *