Ogórki małosolne
Prawdziwy przysmak sezonu ogórkowego. Pyszne zarówno same jak i na kanapkach czy w sałatkach. W wersji z chrzanem wasabi bardzo wyraziste. Polecamy!

Ogórki małosolne - jak zrobić?
1 Pierwszym korkiem jest zakup odpowiednich ogórków gruntowych. Najlepiej wybierać te mniejsze oraz sprawdzić/zapytać sprzedawcy czy nie są gorzkie, bo wtedy wyjdą raczej średnio. Dobrze też, żeby nie były za bardzo powykrzywiane, dzięki czemu lepiej się będą układać w słoju.
2 Ogórki myjemy i układamy w jakimś słoiku ciasno obok siebie. Pomiędzy ogórki wkładamy koper, liść laurowy i ząbki czosnku.
3 Wodę (przegotowaną lub mineralną) solimy 1 łyżką na 1 litr i dobrze mieszamy. Jeśli chcemy, żeby ogórki wyszły bardziej ostre i wyraziste, można do wody dosypać trochę sproszkowanego wasabi.
4 Zalewamy ogórki wodą, zakręcamy słoik i odstawiamy go w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej lub wyższej. Gotowe są po 2-3 dniach, chociaż my często podjadamy już po jednej przeleżanej nocy. :-)
5 Ogórki małosolne można zjadać same, podawać do obiadu zamiast surówki czy, przykładowo, używać do kanapek, np. z żółtym serem, z którym bardzo dobrze się komponują.
Uwagi i wariacje
- Z temperaturą dodawanej wody są różne szkoły: jedni twierdzą żeby dawać zimną, inni gorącą (podobno się szybciej kiszą). My radzimy się tym nie przejmować i lać jaka jest.
- Jeśli mamy problem z dostaniem kopru można użyć zamiast niego (i liścia laurowego) przyprawy do kwaszenia/konserwowania ogórków. Jednak świeży czosnek zawsze warto dodać.
- Jak już ogórki swoje odleżą, warto przenieść je do lodówki, żeby z małosolnych nie zrobiły się kiszone.
Inne przepisy warte wypróbowania
Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy;
bezglutenowa;
bezmleczna;
niskocukrowa;
wegańskie;
Niczego sobie :)